Mysteriet: Öronmaneter saknas på Västkusten

Röd brännmanet, blå brännmanet, öronmanet – det finns många manettyper på Västkusten. Men hur ser det ut i vattnet just nu? Enligt experterna är det en ovanligt manetfri sommar.
– Vi har inte sett mycket de senaste 5–6 åren. Det är ett mysterium och oroande, säger Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi.

ANNONS
|

Det ser skralt ut på manetfronten denna västkustsommar. Det säger Björn Källström, marinbiolog och forskare vid Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium och Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs Universitet.

– Vad jag sett är det hyfsat manetfritt på Västkusten, men det kan ju vara väldigt lokalt, säger Björn Källström.

Blå brännmaneter härjade tidigare

Kerstin Johannesson rapporterar direkt från promenaden till morgondoppet utanför Strömstad, där den blå brännmaneten har härjat längs kusten i början av sommaren.

– Det var ju ett påslag av blå brännmanet i början av sommaren, men den verkar vara helt borta nu.

Under våren uppmärksammades det att de blå brännmaneterna dök upp på Västkusten. Många reagerade på dess blåa färg och tyckte att den såg exotisk ut. Men Björn Källström menar att det är en helt vanlig art.

ANNONS

– Den är vanlig men människor verkar reagera när de ser den. Det kan bero på att den ofta dyker upp oregelbundet. Somliga uppfattar också att den blå maneten bränns mer, jämfört med den röda.

Få öronmaneter i havet

Samtidigt har Kerstin Johannesson lagt märke till att den vanliga öronmaneterna inte synts till. Inte på flera år.

– Vi har inte sett mycket av dem de senaste 5–6 åren. Det är ett mysterium och oroande.

Björn Källström håller med.

– Det händer att de dyker upp, men inte alls i samma utsträckning som för några år sedan, säger han.

Enligt Källström har många rapporterat att öronmaneten syns mer sällan längs Västkusten, men det är oklart varför.

– De är färre nu och vi vet inte vad det beror på. Men om man spekulerar, kanske det beror på att kammaneten konkurrerar om födan, men det är inget vi kan säga säkert.

Många kammaneter på Västkusten

Kammaneten har funnits i svenska vatten sedan 2006. Den är en invasiv främmande art och förekommer i stora mängder kring Västkusten. Arten kan ställa till med omfattande problem genom att föröka sig snabbt och ta över. Björn Källström rapporterar att Gullmarsfjorden är full av dem denna sommar.

– De kan äta upp andra arters mat eller rent av äta upp de andra arterna, så de är ju ett hot mot den biologiska mångfalden. Därför måste vi hålla koll på dem, säger Björn Källström.

ANNONS

”Inte sett många vanliga brännmaneter”

De vanliga röda brännmaneterna ser man heller inte mycket av just nu. Enligt Kerstin Johannesson har det sett ut så de senaste veckorna.

– De verkar ha försvunnit som det ser ut nu, säger hon.

Men enligt Björn Källström är det helt normalt för årstiden.

– När det är en bra badsommar för oss människor, så tycker brännmaneterna att det är lite för varmt i vattnet. Så det är ju en bra kombination, säger han.

LÄS MER:Tropiska fiskens besök på segelsemestern: ”Först såg det ut som en stor plastpåse”

LÄS MER:Varelserna som kan förstöra badet på västkusten

ANNONS