Glad idag. Stellan Ström i Uddevalla Golfklubb är nöjd äver att klubben får 5,2 miljoner för att fortsätta satsningen på handikappgolf.
Glad idag. Stellan Ström i Uddevalla Golfklubb är nöjd äver att klubben får 5,2 miljoner för att fortsätta satsningen på handikappgolf.

Uddevalla GK får miljoner för upprustning

Uddevalla Golfklubb har fått 5,2 miljoner och ska handikappanpassa banan.

ANNONS
|

Uddevalla Golfklubb har länge satsat på handikappgolf, både för barn, vuxna och ungdomar. Satsningen är steg 2 i en medveten strategi. Den handlar om att göra golfbanan vid Bången utanför Uddevalla till Sveriges första bana som är fullt anpassad för funktionshindrade.

– Satsningen började för flera år sedan när vi handikappanpassade en green. Nu var kravet att vi skulle fortsätta det arbetet annars hade vi aldrig fått pengarna, säger Bertil Svanberg.

Uddevalla Golfklubb ansökte om pengar hos Allmänna arvsfonden för att kunna fortsätta arbetet. Den ansökta summan var från början 8,5 miljoner kronor. Det blev till slut 5,2 miljoner.

– Helt fantastiskt. Nu ska banan bli mer lättframkomlig för alla, säger eldsjälen Stellan Ström som är den som dragit i gång handikappgolfen i klubben.

ANNONS

Stellan Ström arbetar också med att ta emot grupper av ungdomar, både friska och funktionshindrade. Dessa kommer även fortsättningsvis att spela gratis, enligt Svanberg.

Planen är nu att göra banan mer tillgänglig för alla vad gäller möjligheter att ta sig fram. Bland annat ta bort hinder som finns i dag så spelarna kan komma fram med sina golfbilar.

– Vi ska ta ett rejält tag runt hela banan. Det innefattar också klubbhuset och parkeringen, säger Bertil Svanberg.

Arbetet är tänkt att sätta i gång under hösten. När det ska vara klart är inte fastställt men klubben har två år på sig. Själva planeringsarbetet är redan påbörjat. Det fysiska arbetet dröjer men är på gång.

– Vi kommer att börja i höst och fortsätta under våren så får vi se hur lång tid det tar, säger Svanberg.

Pengarna från Allmänna Arvsfonden ska enbart gå till att iordningsställa miljön runt golfbanan. Uddevalla Golfklubb har också planer på att utveckla själva golfspelandet för de funktionshindrade. I det ingår bland annat att tillhandahålla golfbilar för de som behöver det.

Till det har Uddevalla Golfklubb fått 100 000 kronor av Thordénstiftelsen.

– Det är något vi tycker är väldigt viktigt också, säger Bertil Svanberg.

I detta läget är det enbart vanliga golfbilar som ska införskaffas. På sikt kan det även tänkas att man köper in golfbilar som är anpassade för rullstolsburna exempelvis.

ANNONS

– Det finns golfbilar som man kan resa upp sätet och underlätta för den som ska slå, men det ligger i utveckling och blir en senare fråga, säger Bertil Svanberg.

ANNONS