Evelina Tovek, 23, på hästen Beezie i 1,45-klassen. I nationshoppningen sitter hon på Castello.
Evelina Tovek, 23, på hästen Beezie i 1,45-klassen. I nationshoppningen sitter hon på Castello.

Talangen Tovek hoppar om en EM-plats

En av tränarna är landslagsryttaren Henrik von Eckermann. För Evelina Tovek, 23, är han även en förebild och mentor – och snart jobbar de tillsammans i Tyskland. Men först ska de hoppa tillsammans för Sverige.

ANNONS
|

Talangen från Ekängens gård utanför Ätran har under några år pekats ut som en av de främsta i det unga garde som på sikt ska ta över i den svenska hoppeliten.

Tovek är på god väg. Och just nu går det undan.

När Angelie von Essen och sedan Malin Baryard Johnsson lämnade återbud till fredagens Nations Cup plockade förbundskaptenen Henrik Ankarcrona in Tovek i laget. En klar signal om det förtroende han hyser för halländskan, som den senaste tiden skaffat sig internationell erfarenhet som U25-ryttare i Global Champions Tour.

Mentalt förberedd

- Det var lite oväntat, men jag var ändå lite beredd eftersom jag var uttagen som femteryttare (efter von Essens återbud). Jag hade mentalt redan förberett mig, säger hon inför landslagsdebuten i Nations Cup.

ANNONS

Går det bra, kan det mycket väl ge en plats i EM-laget i Göteborg.

- Jag har inte vågat tänka så långt. Jag försöker ta tävling för tävling och så får man se hur långt det räcker. Det finns U25-klasser också, målet är att på något sätt vara med.

De framtida ambitionerna hymlar hon inte om.

- Målet sedan några år tillbaka är så klart att rida OS och sånt, vara med i toppen och få fram bra hästar. Helt enkelt bli en bra ryttare.

- Det gäller att finslipa på varje liten detalj.

"Han är ganska hård"

Hemma i Sverige får hon hjälp med den biten av tidigare landslagsstjärnan Peter Eriksson och det blir också en och annan sväng till Henrik von Eckermanns nya bas i Wachtberg söder om Bonn. Till hösten är tanken att Evelina Tovek ska hyra in sig på anläggningen och flytta till en lägenhet i Bonn.

ANNONS

TT: Vad ger samarbetet med von Eckermann?

- Han är väldigt duktig med olika hästar och det fungerar bra mellan oss. Han är ganska hård, men det är bra och jag tål det. Han har erfarenhet och han är i sporten nu.

TT: Vad trycker han mest på?

- Mycket att hålla galoppen, att jag rider alldeles för långsamt (skratt).

Det var också Henrik von Eckermann som övertalade familjen Tovek att köpa valacken Castello, tidigare riden av tysken Christian Ahlmann, i februari.

Rider som trea

- Jag var lite kritisk. Det är en väldigt stor häst och kanske inte så välriden på marken. Den är väldigt speciell, men på något sätt hoppar han väldigt enkelt och han vill göra rätt. Han kan byggas upp mer och bli starkare, han är bara nio år. Det var inte den häst jag hade tänkt mig när jag letade, men ibland blir det inte så.

ANNONS

- Och den har stor kapacitet.

I Falsterbo rider Tovek som trea i laget. Först ut är Henrik von Eckermann på Mary Lou, följd av Douglas Lindelöw på Zacramento. Sist rider Peder Fredricson på Christian K.

Helena Persson på Bonzai är reserv.

Sverige startar som nummer tre. Först ut är Schweiz och USA. Efter Sverige följer Tyskland, Irland, Norge, Nederländerna och Italien.

Tävlingen rids i två omgångar.

TT
Fakta: Evelina Tovek

Född: 27 augusti 1993.

Bor: Ekängens gård, Ätran.

Familj: Föräldrarna Susanne och Gregor, syster Isabella, lovande dressyrryttare.

Yrke: Ryttare på heltid.

Hästar på gården just nu: 27. Några är Isabellas. Evelina koncentrerar sig på sex hästar och ett antal är unghästar som utbildas av en anställd.

Rider i Falsterbo: Castello och Beezie.

Aktuell: Med i laget som deltar i Nations Cup i Falsterbo.

Övrigt: Ingår som U25-ryttare i laget Mexico Amigos – med bland andra Henrik von Eckermann och Christian Ahlmann – i Global Champions Tour.

Chans att ta en plats i EM-laget: Har ökat, men troligen är hon mest aktuell som reserv.

ANNONS