Bänkad. Bessi Johannsson har intagit favoritposition, därifrån han kommer att följa kvartsfinalen på söndag. EM-framgången sporrar även honom personligen. "För min egen del pushar det mig att fortsätta med fotbollen. Så är det nog för många."
Bänkad. Bessi Johannsson har intagit favoritposition, därifrån han kommer att följa kvartsfinalen på söndag. EM-framgången sporrar även honom personligen. "För min egen del pushar det mig att fortsätta med fotbollen. Så är det nog för många."

Svanes islänning om EM-sagan

Den lilla önationen är i EM-kvartsfinal. Svanespelaren Bessi Johannsson har själv upplevt landslagets väg fram på plats. – Det var helt otroligt, som att vara på Island, säger han.

ANNONS
|

"Löjlig".

Något annat utryck hittar inte Bessi Johannsson när han ska sätta ord på Islands minst sagt oväntade EM-framgång. En resa som hittils har toppats med bragdsegern över England i åttondelsfinalen.

– Ingen trodde på det här innan, utan man räknade med att Island skulle komma sist i sin grupp. Att vi kvalade in till EM är bara det en seger i sig. Och nu är det kvartsfinal mot Frankrike...

– Det ger hela landet en känsla av att allt är möjligt. Faktum är att vi aldrig varit stoltare över vårt land.

Svaneanfallaren liknas vid Birkir Bjarnarsson av lagkamraterna, men själv ser han mest upp till två andra mittfältshjältar: Aron Gunnarsson och Gylfi Sigurdsson. Bessi är dock noggrann med att framhäva kollektivets kapitel i Islands EM-saga.

ANNONS

– Lars Lagerbäck har en väldigt stor del i det. Han har förändrat mycket och gjort allt mer professionellt. Sedan har de flesta av spelarna spelat tillsammans från 16-17 års ålder. De utnyttjar sina styrkor, defensiv och organisation, och gör det väldigt bra. De springer och kämpar för varandra och håller sig till sin spelidé oavsett vad.

I måndags kväll var Bessi målskytt i Svanes seger över Virgo, men det kostade i form av att han missade stora delar av önationens första slutspelsmatch någonsin i ett mästerskap.

– Vi vann visserligen matchen, men jag ville verkligen se Island. Efter vår match trodde jag inte mina ögon när vi ledde med 2–1. Jag struntade i att duscha, stack hem direkt och hann se sista kvarten.

Han lyfter upp flera exempel på hur framgångarna har engagerat och påverkat: 27 juni (dagen då England 2–1-besegrades) hoppas invånarna ska bli nationaldal. Tidigare samma dag fick Bessi rapporter hemifrån om att det var full rörelse över hela Island inför matchen. När den väl hade börjat visade trafikkamerorna hur det var tomt på vägarna. Alla såg åttondelen. Dessutom fick Lars Lagerbäck, kanske inte helt oväntat, ett antal röster i presidentvalet nyligen.

Bessi var själv i Frankrike och upplevde Islands två första masterskpasmatcher mot Portugal och Ungern på plats.

ANNONS

– Det var helt otroligt. Som att vara på Island, man kände nästan alla som var där. Vi hörde inte Portugals fans under hela matchen och såg inte en enda portugis i Fan Zone efteråt. Det var vi, tusentals skrikande islänningar.

Bessis pappa och kompisar kommer att se kvartsfinalen mot Frankrike på plats, själv får han nöja sig med att se den framför TV:n hemma i Uddevalla.

– Jag tror på 1–1. Sedan förlorar vi efter förlängning.

Men tar ni det så långt kan ni lika gärna överraska alla igen?

– Ja, absolut. Frankrike har inte presterat på topp och vi har redan slagit ut England. Allt är möjligt.

Islands EM-resa

Gruppspel: Portugal 1–1. "Jag var säker på förlust, kunde inte ens drömma om oavgjort."

Gruppspel: Ungern 1–1. "En besvikelse, där trodde vi på vinst. Men att vi blir besvikna efter den matchen visar nog vilket bra landslag vi har."

Gruppspel: Österrike 2–1. "Den bästa matchenm jag någonsin har sett. Jag tror att alla var lika galna som kommentatorn vid 2–1-målet."

Åttondelsfinal: England 2–1. "Jag var positiv inför, men vågade ändå inte tro på det."

Söndag 3 juli klockan 21, kvartsfinal: Frankrike "Vi möter Frankrike i Paris. Jag tror att det är nu som sagan tar slut."

ANNONS