Svenskarna David Åhman och Jonatan Hellvig är Europamästare i beachvolleyboll.
Svenskarna David Åhman och Jonatan Hellvig är Europamästare i beachvolleyboll. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Stressade EM-guldhjältar: Hinner inte fira

Den blågula EM-knallen är ett faktum. David Åhman och Jonatan Hellvig besegrade enkelt tjeckerna Ondrej Perusic och David Schweiner i två raka set (21–16, 21–15) och är därmed Europamästare. Men någon guldfest hinner de inte med i München.
– Vi ska tänka ut något bra firande på planet, säger Hellvig till TT.

ANNONS

De svenska 20-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig har gjort succé i beachvolleyboll-EM. I finalen krossade svenskarna tjeckerna Ondrej Perusic, 27, och David Schweiner, 28, på Königsplatz i München framför en entusiastisk publik.

Något partynatt i München blir det dock inte för den svenska EM-guldduon, de väntar nämligen med det till de är hemma på svensk mark.

– Vi har faktiskt ett plan som vi måste hinna med så vi måste skynda oss litegrann. Så det får nog bli något firande i morgon, det finns inget bestämt än men vi kommer nog på något, säger Hellvig till TT.

Slog ut OS-guldduo

I semifinalen, i deras första seniormästerskap, besegrade svenskarna den norska OS-guldduon Anders Mol och Christian Sørum.

ANNONS

– Vi spelade väldigt stabilt hela turneringen och gör väldigt få misstag. Vårt anfallsspel har varit otroligt bra hela turneringen, jag skulle säga att det var nyckeln till att vi kunde vinna det här, säger Hellvig.

Enligt Hellvig var kontrasten mellan junior- och seniormästerskap påtaglig.

– Det var mycket, mycket större här. En riktigt stor arena, fullsatt nästan varje dag, hur mycket folk som helst och allt runtomkring var mycket större.

Finalen inleddes ytterst jämnt. Hellvig och Åhman var dock snäppet vassare vann till slut första set med 21–16.

"Spelade helt fantastiskt"

Den svenska duon inledde andra set på samma vis som de avslutade det föregående, och gick således snabbt upp i en 5–1-ledning. Vid underläge 5–11 snackade tjeckerna till sig ett gult kort.

Därefter fortsatte Hellvig och Åhman att spela som i trans. Svenskarna plockade poäng efter poäng och vann till slut matchen, trots två tappade matchbollar, med 2–0 i set och säkrade en ny svensk mästerskapsmedalj i beachvolleyboll.

– Det känns helt fantastiskt. Vi gick inte in med de här förväntningarna, och så har vi spelat superbra i, ja, alla matcher. Det är helt overkligt, säger Hellvig.

Vädret i München har den senaste veckan präglats av högsommarvärme, det var dock inget problem för svenskarna.

ANNONS

TT: Hur klarade ni värmen?

– I början av turneringen fick vi ta med is, blöta handdukar och sånt men i slutspelet har det ändå varit ganska svalt, så det har gått bra säger Jonatan Hellvig.

Siktar mot OS 2024

Hellvig och Åhman har varit dominanta i beachvolleyboll på ungdomsnivå. Det har blivit guld i ungdoms-OS, U18-EM, U20-EM, U22-EM och U21-VM. Guldet i U21-VM var också den första VM-medaljen någonsin för svensk volleyboll. Nu kan de även addera ett EM-guld till meritlistan.

TT: Vad ska ni göra för att fortsätta vinna titlar?

– Vi måste fortsätta träna på stenhårt. Fortsätta utvecklas och ta vårt spela vidare, säger Hellvig.

– Det finns fortfarande saker vi kan utveckla liksom, säger Åhman.

Nästa mål för duon är att kvala in till OS i Paris 2024.

– Kvalperioden börjar nästa säsong, om vi spelar så här bra som vi gjorde i den här turneringen då har vi bra chanser men det är alltid jätte-jättetufft att kvala till OS, säger Hellvig.

ANNONS