Självmål räddade Sverige i EM-premiären

Det såg länge ut att bli en katastrofstart på EM. Men efter ett självmål fick Sverige med sig en poäng från premiären mot Irland.… – Det är klart att det inte är tillräckligt bra, säger Andreas Granqvist.

|

Stämningen på mäktiga Stade de France var enorm när Sverige och Irland klev ut för att göra upp. När matchen väl började tappade både de blågula fansen och spelarna tempo rejält. Irland kopplade tidigt greppet och radade upp klara målchanser i den första halvleken.

Jeff Hendrick provade ett lurigt skott utifrån som Andreas Isaksson gjorde en bra räddning på. Strax efter hade John O’Shea öppet mål på en hörna men nådde inte fram till bollen. I mitten på halvleken klev Robbie Brady ett hårt skott som gick precis över ribban. Bara minuter senare kom Jeff Hendrick ännu närmare när han sköt ett skott som dök över Isaksson och gick klockrent i ribban.

I den 40:e minuten fick Irland en ny fin chans när ett inlägg så när nådde framstörtande Jon Walters och Shane Long. Den sistnämnde ropade på straff efter en duell med Andreas Granqvist men domaren friade.

– Det är debut för många ... det blir ängsligt och nervöst. Det är klart att det inte är tillräckligt bra. Vi snackade i paus om att vi inte var nöjda och behövde komma upp i nivå, säger Andreas Granqvist.

Höjde Hamrén rösten?

– Nej, det var lite spelare och så ... vi diskuterade saken och vi var inte nöjda. Det är ett bra tecken med tanke på att vi hade 0-0 i paus.

Vilka höjde rösten?

– Alla, Erik var inte nöjd, vi spelare var inte nöjda.

Hårda ord?

– Nej, men vi ska ha bra snack. Är vi inte nöjda så ska alla få veta det. Vi kommer ju ut bättre i andra.

Två minuter in på andra halvlek tog Irland ledningen när Wes Hoolahan blev helt ren i straffområdet och placerade bollen i Isakssons vänstra hörn.

När det såg ut som att den svenska forceringen kommit av sig kom kvitteringen. I ett anfall på vänsterkanten spelade John Guidetti fram Zlatan Ibrahimovic som kom ner till kortlinjen och sökte ett inlägg mot Sebastian Larsson. Men innan bollen nådde fram till Larsson slängde sig Ciaran Clark fram och nickade olyckligt in den i eget mål och såg till att det var kvitterat.

Avslutningen på matchen blev chansfattig och det slutade 1-1. Ett tungt resultat för Sverige – som med Italien och Belgien kvar att spela mot – har ett tufft läge att ta sig vidare till åttondelsfinal.

– Andra halvlek var mycket bättre än första. Men vi saknar ändå kvalitet, vi ska spela mycket bättre. Men vi förlorade inte, det är det viktigaste, säger Zlatan Ibrahimovic i SVT.

Sveriges chans lever vidare och Zlatan Ibrahimovic blickar framåt.

– Det är två matcher kvar. Det gäller att ta de poängen vi behöver för att ta oss vidare, säger lagkaptenen.