Rebecka Blomqvist är tillbaka i landslaget efter att ha varit petad vid den senaste samlingen.
Rebecka Blomqvist är tillbaka i landslaget efter att ha varit petad vid den senaste samlingen. Bild: LUDVIG THUNMAN

Rebecka Blomqvist tillbaka i landslaget – får chansen i VM-kvalet

Rebecka Blomqvist från Uddevalla är tillbaka till VM-kvalet mot Georgien och Irland. Det efter att Wolfsburg-anfallaren fått nobben vid den senaste samlingen med landslaget.

ANNONS
|

– Jättekul att komma med igen. Formen har varit bra den senaste tiden, säger hon till Bohusläningen en stund efter att hon själv fått beskedet via förbundets presskonferens på måndagseftermiddagen.

Sveriges fotbollsdamer har inlett VM-kvalet med fem raka segrar. Full pott också mot Georgien borta den 7 april och mot Irland hemma fem dagar senare innebär att VM-platsen säkras.

Den avslutande kvalmatchen borta mot Finland i september blir i så fall betydelselös för svensk del.

– Det vore skönt att bli klara nu. Nu finns möjligheten och det är det vi verkligen vill. Vi ska göra ett stort försök, säger Peter Gerhardsson i samband med att han presenterade truppen.

ANNONS

Backar tillbaka

Det har funnits frågetecken kring offensiva stjärnan Kosovare Asllani, som har ställts utanför Real Madrids trupp i tre raka matcher. 32-åringens senaste match var borta mot Barcelona i ligan den 13 mars.

Men hon finns med i Gerhardssons trupp till VM-kvalmatcherna.

Asllani har haft stora skadeproblem den här säsongen. En knäskada stoppade henne från spel stora delar av hösten, och sedan början av året har 32-åringen haft problem med ena ljumsken.

Magdalena Eriksson är tillbaka i landslaget efter att ha missat Algarve Cup i februari på grund av skada. Chelseabacken gjorde nyligen comeback i klubblaget efter att en vristskada hållit henne borta från fotbollsplanen sedan mitten av december.

Borta länge

En annan mittback som är tillbaka är Linda Sembrant. Juventusspelaren fanns med som reserv under Algarve Cup, men det här blir första gången som hon officiellt är med i en landslagstrupp på nästan ett år.

Sembrant åkte på en svår knäskada i maj förra året, missade bland annat OS i Tokyo, och återvände inte till spel förrän i förra månaden.

Nilla Fischer finns inte med i VM-kvaltruppen, vilket var väntat efter 37-åringens besked tidigare på måndagen då hon meddelade att hon väljer att stå över sommarens EM i England.

Evertonanfallaren Anna Anvegård saknas i truppen. Hon har åkt på en hjärnskakning – hennes tredje inom loppet av ett år.

ANNONS

Fakta: Truppen

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Magdalena Eriksson, Chelsea, Emma Berglund, Häcken, Rosengård, Nathalie Björn, Everton, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Emma Kullberg, Brighton, Amanda Nildén, Juventus, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare och anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Olivia Schough, Rosengård, Caroline Seger, Rosengård, Fridolina Rolfö, Barcelona, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Elin Rubensson, Häcken, Kosovare Asllani, Real Madrid, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Filippa Curmark, Häcken.

Fakta: VM-kvalet

1) Sverige, 5 matcher, 15 poäng, +10 i målskillnad.

4) Irland, 4, 7, +11.

3) Finland, 4, 6, +2.

4) Slovakien, 5, 4, –3.

5) Georgien, 4, 0, –20.

Sveriges spelade matcher:

17 september: 1–0 mot Slovakien (borta).

21 september: 4–0 mot Georgien (hemma).

21 oktober: 1–0 mot Irland (b).

25 november: 2–1 mot Finland (h).

30 november: 3–0 mot Slovakien (h).

Sveriges kommande matcher:

7 april 2022: Georgien–Sverige.

12 april: Sverige–Irland.

6 september: Finland–Sverige.

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september 2022, med playoff-spel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoff-spelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

ANNONS