OS-elden brinner i Paris.
OS-elden brinner i Paris. Bild: David Goldman/AP/TT

Paris 2024 invigt – duo tände elden

Den olympiska elden är tänd.
Paris 2024 invigdes på fredagen av två franska stjärnor genom att firas upp i en luftballong.
Idrottarna har fått uppleva en historisk båtparad längs Seine med 300 000 i publiken. Säkerhetspådraget har varit gigantiskt.

ANNONS

Elden tändes av den tidigare friidrottaren Marie-José Pérec och judokan Teddy Riner.

Den lyftes sedan upp av en luftballong till tonerna av Édith Piaf, framfört av ingen mindre än Celine Dion som stod på scen för första gången sedan hon diagnostiserats med den sällsynta nervsjukdomen ”stiff person syndrome”.

Paris-invigningen har varit historisk. För första gången har OS-ceremonin hållits utanför en arena, i hjärtat av Paris – en smått galen idé till en början, har president Emmanuel Macron erkänt. Det är också 100 år sedan sist Paris arrangerade OS.

– Det här är staden av kärlek. Och de kommande sexton dagarna är det er stad. Välkommen till Paris, sade OS-chefen Tony Estanguet.

ANNONS

Historisk båttur

Människor har jublat, färgerna sprakat och fontänerna flödat på Seine när OS-facklan burits fram i båt – en riktig folkfest – trots regnet.

Först ut i paraden av de 206 länderna var som alltid Grekland, med elden tätt framför. Sverige gjorde entré cirka två timmar senare i en båt de delade med Sri Lanka och Sydsudan.

Fanbärarna Peder Fredricson, ridsport, och Josefin Olsson, segling, och ett 20-tal andra svenska idrottare log stort och viftade intensivt med den blågula flaggan från övre däck.

Sist ut på floden var Frankrike som såklart hade fått den största båten. Strax därefter spelades "The Final Countdown" av Upplands Väsby-rockbandet Europe.

Första jämställda OS

Båtarna passerade världskända monument som Notre-Dame och Louvren, och gick i mål med det upplysta Eiffeltornet som fond.

Det spekulerades i vilka världsartister som skulle uppträda under ceremonin, och redan efter några minuter dök sångerskan Lady Gaga upp med 60-talsdängan "Mon truc en plume" av Zizi Jeanmaire.

Metalbandet Gojira rev av en låt på palatset Conciergerie och sedan fyllde den kontroversiella sångerskan Aya Nakamura på. Hon är den mest strömmade artisten på franska i världen och har inför spelen retat upp den franska ytterhögerns Marine Le Pen.

OS i Paris är det första helt jämställda när det kommer till deltagande män och kvinnor, och längs Seine-turen steg statyer med historiska franska kvinnor, som Simone de Beauvoir, upp.

ANNONS

De uppemot 10 000 idrottarna hoppade ombord i kölvattnet av nattens brandattentat mot järnvägslinjer utanför Paris, vilket skapat kaos i tågtrafiken. Tiotusentals poliser, gendarmer och vakter bevakade invigningen och metallstaket längs floden har retat gallfeber på parisarna, som nu hoppas få fokusera på medaljerna.

Sveriges trupp under OS-invigningen. Svenskarna delade båt med Sydsudan och Sri Lanka.
Sveriges trupp under OS-invigningen. Svenskarna delade båt med Sydsudan och Sri Lanka. Bild: Beate Oma Dahle/NTB/TT
Rök i franska färger över Austerlitz-bron.
Rök i franska färger över Austerlitz-bron. Bild: Pontus Lundahl/TT
ANNONS