Omkring 100 elever deltog i årets ”Alla platsar”i Lysekil

I tisdags samlades nästan hundra elever från Bohusläns anpassade skolor för att delta i årets idrottsdag ”Alla platsar”. Det bjöds på soligt väder och många nya personbästa.
– Namnet säger nästan sig självt, dagen är till för alla, säger Amy Karlsson, elev på Gullmarsgymnasiet.

ANNONS
|

Återigen var det dags för ”Alla platsar-dagen” i Lysekil. Mitt emellan det öppna havet, där en ensam segelbåt försöker fånga vinden, och de bohuslänska klipporna ligger Gullmarsvallen. Med nymålade linjer och en inbjudande gräsmatta var det den som den här tisdagen var spelplanen för eleverna på Bohusläns anpassade skolor.

– Det är väldigt roligt att träffa alla deltagare som kommer från massa olika ställen. De är väldigt taggade och tycker det är kul att få komma ut och tävla, säger Alexander Jimmefors, barn- och fritidslärare på Gullmarsgymnasiet. Han är också en av de drivande i projektet.

Givande för alla

Friluftsdagen arrangeras av Gullmarsgymnasiets barn- och fritidsprogram och vård- och omsorgsprogram. Funktionärerna består dels av volontärer från Lysekils anpassade gymnasieskola samt lärvux och komvux i Lysekil, men framför allt av elever från Gullmarsgymnasiet.

ANNONS

– För våra elever är denna dagen den roligaste på läsåret eftersom den är väldigt givande. De tycker det är svinkul att få jobba med detta, säger Alexander Jimmefors.

Amy Karlsson, 19, går tredje året på Gullmarsgymnasiets barn- och fritidsprogram och håller med sin lärare:

– Det är något man ser fram emot. Dagen är viktig för att alla ska få känna att de kan vara med. Namnet ”Alla platsar” säger nästan sig självt. Den är till för alla, säger hon.

Frida Hammargren sitter och vilar efter längdhoppet.
Frida Hammargren sitter och vilar efter längdhoppet. Bild: Sanna Manske

25 grader och ”Feliz Navidad”

I år var det 97 elever från de anpassade skolorna i Lysekil, Sotenäs, Strömstad, Orust och Tanum på plats. Dagens grenar var höjdhopp, längdhopp, 60 meter, och kulstötning men även tipspromenad, straffläggning och kubb. De tre sistnämnda grenarna var en nödlösning från förra året då det kom nästan dubbelt så mycket folk som planerat. Men eftersom deltagarsiffran gick uppemot 100 även i år, fick de mycket uppskattade, men smått ovanliga, friidrottsgrenarna vara kvar.

Innan dagen kan börja väntar en gemensam uppvärmning samtidigt som högtalarna spelade allt från Samir och Victor till den klassiska jullåten ”Feliz Navidad”. När alla är redo fylls det snabbt på med taggade atleter vid varje gren. En av deltagarna är Elvina Linebratt, 14, från Strömstad. Det är andra gången hon är med på ”Alla Platsar-dagen” och hon är fast besluten om att testa på allt.

ANNONS

– Det är kul att vara här och se ifall jag blivit bättre än förut! Min favoritgren är kulstötning, förra året kastade jag tre meter och i år ska jag försöka att kasta fem, säger hon och visar sin kulstötningsteknik.

Att termometern visar 25 grader och att himlen är fri från moln är ingenting som verkar störa deltagarnas vilja att röra på sig. Frida Hammargren, 18, från Lysekil berättar att även hon ska pröva alla grenar men är extra taggad på höjdhoppet.

– Det bästa med hela dagen är höjdhoppet. Mitt mål är att hoppa en meter, säger hon.

Lars Bertilsson tycker det är roligare att vara funktionär än tävlande: "Man får se till att folk sköter sig”
Lars Bertilsson tycker det är roligare att vara funktionär än tävlande: "Man får se till att folk sköter sig” Bild: Sanna Manske

Ett gott stöd

När klockan slår elva är det dags för lunch. Medan de flesta sitter i skuggan och fyller på med energi, sitter Lars Bertilsson, 43, mitt i solljuset och äter en klassisk föreningslivshamburgare. Han har tidigare varit med och tävlat men i dag är han funktionär och, inte minst, hejarklack.

– En bra hejarklack visar deltagarna att de har lyckats, då får de energi av det! Det är roligt att få vara här och visa att alla som är här kan ha det hur bra som helst, säger han.

Klockan 14.00 är friluftsdagen slut, men innan dess kommer det göras många försök på nya personbästan. Förhoppningsvis med lite extra energi från hejarklacksledaren Lars.

ANNONS
ANNONS