Arvid Andreasson från Lysekil var med och bärgade EM-guld med Svenska U18-landslaget. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

EM-guld i handboll till Arvid Andreasson från Lysekil

Under söndagen lyckades det svenska U18-landslaget vinna EM-guld efter finalseger mot Danmark. Matchen skulle bli en riktig rysare där Lysekilssonen Arvid Andreasson tog Sverige till förlängning.
– Vi var illa ute, men hittade ett bra specialspel i sista anfallet av ordinarie tid, säger förbundskapten Toni Johansson till Svenska handbollslandslagets hemsida.

|

Sveriges U18-herrar tog sig hela vägen till final i det U18-EM som hölls i Montenegro och startade i 7 augusti. Under söndagen spelades matchen om titeln och Sverige ställdes mot de skandinaviska grannarna Danmark.

I det svenska laget spelade Arvid Andreasson från Lysekil och efter första halvlek hade Blågult ledningen med 17–12.

– Vi var superbra bakåt i den första halvleken och kunde göra kontringsmål, samtidigt hittade vi också lite bra lägen. Den första halvleken påminde om de andra matcherna som vi har spelat och då kunde vi dra ifrån dem, säger Sveriges förbundskapten Toni Johansson till Svenska handbollslandslagets hemsida.

Ledningen som Sverige skaffat sig försvann i inledningen av den andra halvleken. Danmark tog sig sakta i kapp och tog ledningen med 26–25 med mindre än tio minuter kvar av ordinarie tid.

Kvittering i sista minuten

Danmark lyckades hålla sitt övertag och kunde mycket väl ha avgjord matchen när de hade chansen att gå upp i ledning med två bollar i slutminuterna. Istället lyckades Sverige bryta anfallet och Arvid Andreasson från Lysekil klev fram och kvitterade till 29–29. Matchen som blev en rysare gick till förlängning.

– Vi var illa ute, men hittade ett bra specialspel i sista anfallet av ordinarie tid, säger Johansson till förbundets hemsida.

Danmark tog återigen ett grepp om finalen i första delen av förlängningen. Sverige kunde däremot genom ett stark period göra fem raka mål och tog ledningen. Finalen slutade med guld för blågult som vann med 37–36.

– Jag vet faktiskt inte riktigt hur vi kom undan med en seger här, sade Johansson efter matchen till handbollslandslaget.se.

Handbollstalangen Arvid Andreasson gjorde fyra mål i finalen från sin position som mittsexa. Han tillhör till vardags Alingsås HK och debuterade i handbollsligan i mars i år. Fostrad blev Andreasson i Lysekils HK och har spelat fem matcher med Alingsås A-lag.