I onsdags kom Karl-Erik Nilsson och resten av den svenska truppen till Frankrike. På måndag är det svensk premiär mot Irland.
I onsdags kom Karl-Erik Nilsson och resten av den svenska truppen till Frankrike. På måndag är det svensk premiär mot Irland.

Uddevallabon mitt i EM:s centrum

Fotbollförbundets ordförande och Uddevallabon Karl-Erik Nilsson befinner sig i fotbollsfebriga Frankrike

ANNONS
|

När Bohusläningen når Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson befinner han sig på den svenska ambassaden i Paris. Det är fredag förmiddag och han har ett späckat schema under dagen och resten av EM-turneringen.

Uddevallabon Nilsson åkte med den svenska truppen till Frankrike i onsdags. En natt stannade han på spelarhotellet i Pornichet, den lilla staden vid Atlantkusten, tre timmars tågresa från Paris. Därefter åkte han och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Paris för en middag med de övriga deltagarnationernas representanter.

Fredagskvällen spenderar han på Stade de France för att se EM-premiären mellan Frankrike och Rumänien.

– När vi kom hit i torsdags kväll så var det ett väldigt pådrag med konsert och Eiffeltornet var skrudat i blinkande lampor, det märks att det är något väldigt speciellt som är på gång, säger Nilsson.

ANNONS

Området kring Champs Elysees utgör centrum för supportrarnas EM-fest. David Guetta och Zara Larsson hade konsert där på torsdagskvällen.

– Det märks naturligtvis också av ett väldigt, väldigt stort säkerhetspådrag med mycket poliser, avspärrnigar och säkerhetsaktiviteter. Det är stor skillnad mot andra gånger jag har varit i Paris.

Lägret i Pornichet beskriver Nilsson som ett bra "basecamp" där Sverige har utmärkta förhållanden. Truppen är skadefri och harmonisk.

– Det märks att det börjar närma sig match för spelarna, kaptenen är inget undantag, säger Nilsson och syftar på Zlatan Ibrahimovic.

Vad betyder EM-slutspelet för svensk fotboll?

– Mycket ur många perspektiv. Hypen gör att fotbollen blir intresant och uppmärksammad. Vi har ett av Europas allra bästa supporterföljen och nu får alla tusentals supportrar följa laget i ett mästerskap, det känns väldigt kul. Sedan ska vi inte glömma bort att det också är en ekonomisk faktor som gör att vi får resurser till utvecklingssatsningar som vi inte hade gjort annars.

Många känner nog spänningen och stämningen som kommer med de stora mästerskapen. Det gör även förbundsordföranden.

– Är man fotbollsfreak så är det något alldeles extra, att följa Sverige på plats är oerhört kittlande. Man lever som i en bubbla under de här veckorna.

ANNONS

På måndag spelar Sverige sin premiär mot Irland. Före den matchen ska Bohusläns FF:s Stefan Herre Eriksson och alla andra distriktsordföranden, representanter från Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam ha konferens i Paris. De ska också se matchen på Stade de France tillsammans.

Hur är du på läktaren?

– Mycket nervös. I synnerhet den här öppningsmatchen med tanke på att vi sedan möter Italien och Belgien. Får vi ett riktigt bra resultat mot Irland har vi skapat oss ett väldigt bra utgångsläge att gå vidare från gruppen, vilket också är vår ambition. Man får ta nervositeten och försöka njuta av den i alla fall, säger Karl-Erik Nilsson.

ANNONS