Jan Olsson från Kungshamn är död – en av Bohusläns främsta fotbollsspelare genom tiderna

Gais-ikonen Jan ”Janne” Olsson har dött. Guldbollen-vinnaren blev 79 år gammal.
”Vi minns backen/mittfältaren med varma känslor”, skriver Gais på sin hemsida.

ANNONS
|

Jan Olsson kom till Gais från Kungshamns IF 1965 och stannade i fyra år innan han blev utlandsproffs i VfB Stuttgart i Bundesliga, där han gjorde 64 matcher och 20 mål.

Men efter två säsonger i Tyskland samlade Gais-supportrarna ihop pengar till en övergång och lyckades få hem Olsson igen.

– Jag tror det var 50 000 kronor och det var ju ganska mycket på den tiden, säger Tony Balogh, redaktör för Gais 125-årsbok som utkom 2019 och ordförande i supporterföreningen Makrillarna.

”Sticker ut lite extra”

Totalt spelade Jan Olsson 144 matcher och gjorde 25 mål för klubben.

– Han är ganska stor, i samband med hundraårsjubileet var det Karl-Alfred Jakobsson som blev den bästa men jag skulle vilja påstå att i någorlunda modern tid så är Janne Olsson tveklöst en av våra 10–15 bästa spelare genom tiderna. Han sticker ut lite extra, säger Tony Balogh.

ANNONS

Förutom sina år i Gais gjorde Janne Olsson 22 A-landskamper för Sverige och fick flera utmärkelser under sin karriär. Bland annat fick han Guldbollen 1970 och blev utsedd till Årets makrill 1968 och 1971.

– Den andra gången fick hela laget hedersmakrillen för det var året vi gick upp i allsvenskan. Det var året han kom tillbaka från Stuttgart så han kom tillbaka till dåvarande division två och hjälpte oss upp igen, säger Tony Balogh.

Efter en besvärlig knäskada spelade Jan Olsson sina sista år i Örgryte IS innan han avslutade karriären 1977. Efter det arbetade han bland annat som agent.

Uppmärksammas på lördag

Imorgon, lördag, tar Gais emot J-södra på Gamla Ullevi och då ska ikonen hedras.

– Jag har inte hunnit höra med de andra i styrelsen om vad som är lämpligt men jag kan tänka mig att det blir en tyst minut. Vi har varit bra på att vårda vår historia. Även om man inte varit jätteuppdaterad så läser man på och imorgon blir ett bra tillfälle för de som inte visste att vi hade en spelare som gjorde sig ett stort namn – mer än hos oss, säger Tony Balogh.

ANNONS