Inget gemensamt lag - men kanske samarbete

Kommer vi någonsin att få se elitfotboll i Uddevalla igen? Klarar någon klubb göra resan uppåt på egen hand eller krävs det samarbete – och finns det förutsättningar för det?

ANNONS
|

Många ser fram emot de väntande derbydrabbningarna mellan Ljungskile och Oddevold – men på sikt gäller det också den nu lediga platsen som bäst, inte bara i kommunen utan i regionen.

Försök har gjorts regelbundet under 30 år, men förutsättningarna för en gemensam elitsatsning är just nu i det närmaste obefintliga.

Det framgår av de intervjuer som Bohusläningen gjort med ledande företrädare för de tre största klubbarna, Ljungskile SK, IK Oddevold och IFK Uddevalla.

Det finns få exempel på lyckade elitsatsningar byggt på flera klubbar. Närmaste exemplet är FC Trollhättan som på 15 år som bäst mäktat med två säsonger i bottenskiktet av superettan och sedan dess hållit till i söderettan med några besök i division 2 där klubben sedan någon vecka nu är tillbaka.

ANNONS

KRÖNIKAN: Vart är Uddevallas fotboll på väg?

Det var inte så långt borta att Uddevalla kunde ha haft tre lag så högt upp som i fotbollens söderetta säsongen 2017. Det hade i så fall varit en helt unik företeelse utanför storstäderna. Det hade också, för första gången på många år, inneburit att kommunens tre ledande klubbar hade stått på samma nivå om än med hittills olika filosofier om hur man bygger sina representationslag

Ett samarbete kan verka logiskt, men att ena tre emellanåt bittra lokalkonkurrenter har sina självklara svårigheter.

Ljungskiles ordförande Erland Holmdahl välkomnar olika former av samarbeten, men är också mycket tydlig med klubbens framtida mål.

– LSK är LSK. Vår målsättning är klockren. Vi ska vara ett elitlag och vår självklara målsättning är att ta klubben tillbaka dit. Drivkraften är den egna identiteten med dess energi och närhet vilket är en förutsättning för de enastående ideella krafter i form av personer och företag som vi kommer att bygga på i framtiden.

– Det vore samtidigt spännande att föra samtal om hur man kan hitta alternativa vägar, säger han och öppnar också för samverkan i andra frågor än det rent sportsliga.

– Framgång skapas alltid av öppen och prestigelös diskussion även om det hittills inte alltid varit så mellan klubbarna.

ANNONS

Oddevolds ordförande Stefan Mattsson lanserade 2007 planen på ett gemensamt elitlag under namnet Uddevalla United och hade då stöd i såväl näringsliv som bland politiker. Oddevold och IFK sa ja, men Ljungskile sa nej.

I dag är idén helt död och begraven. Även ett förslag om en idrotts- eller fotbollsallians föll, men den vill Stefan Mattsson försöka med igen, men först någon gång i framtiden.

Just nu är dock hans och Oddevolds fokus att nå elitfotboll på egen hand även om utmaningarna är stora.

– Modern fotboll är tyvärr business och det ställer krav. Vi har jobbat för att få ordning och reda och har lagt en grund. Vi känner oss rustade för att ta nästa steg för att ta oss till eliten, åtminstone organisatoriskt, men det är stentufft ekonomiskt.

IFK Uddevallas ordförande Jan-Inge Carlsson tror på samarbetstanken, men är pessimistisk, inte minst med tanke på bristen på lyckade exempel. Han ser också andra förutsättningar som måste bli bättre om elitfotbollen ska kunna återvända till Uddevalla

– Det måste finnas ordentliga och långsiktiga tag från kommunen och en ordentlig arena. Det går inte med några halvmesyrer.

Dessutom, menar han, fodras det hårt jobb i klubbarna.

– Det här är inte enkelt, och det är en regnig dag i oktober som jobbet görs. Floskler kommer man inte långt med, säger Carlsson.

ANNONS
ANNONS