Hedekas håller tummarna för Pontus

När U21-EM i fotboll kör igång med mötet mellan regerande mästarna från Sverige och England flockas svenska folket framför skärmarna. Inte minst i Hedekas.

ANNONS
|

Bohuslän är inte bortskämt med landslagsspelare i fotboll, men Munkedal är en kommun utmärker sig med inte mindre än två A-landslagsmålvakter, Magnus Kihlstedt och Dick Last. Nu kommer en till - för även om han inte spelat där så har IFK Göteborgs 18-årige supertalang Pontus Dahlberg sina rötter i Hedekas genom mamma Gunilla.

Målvaktsanlagen kommer kanske främst från pappa Stefan som vaktat målet i Älvängens IF, men även morbror Paul Smitt har varit målvakt i Hedekas, IFK Uddevalla och Ed.

– Det är klart att jag påverkades av att se pappa och morbror Paul, säger Pontus Dahlberg när vi når honom i spelarbussen på väg till torsdagens träning.

ANNONS

Vem av de tre målvakterna som får landslagscoachen Håkan Ericsons förtroende mot England är ännu oklart.

– Det är bra konkurrens mellan oss. Spelar jag är det förstås jättekul, sitter jag på bänken så gäller det att pusha laget. Vi har en bra känsla och tror på vår spelidé. Vi kan slåss om guldet igen. Kapaciteten finns, men det är en match i taget som gäller.

I år har han debuterat i allsvenskan med IFK Göteborg där han hittills fått tränaren Jörgen Lennartssons förtroende i samtliga allsvenska matcher.

– Klart att jag är nöjd att få spela och att få göra det inför stor publik, säger 18-åringen som inför ett närmast fullsatt Ullevi blev lagets bäste spelare i 1–1-premiären mot Malmö FF.

Omställningen från pojkspelare till nyckelspelare i allsvenskan har gått snabbt och att komma dit från moderklubben Älvängens IK var speciellt på mer än ett sätt.

– Ja, för Blåvitt har jag hejat på sedan jag var liten, säger han.

Dahlbergs utveckling började tidigt och kurvan har bara pekat uppåt och riktigt brant det senaste året när han byggt på sig mer muskler.

Vinnarskallen och längtan efter utmaningar har han alltid haft, men i allsvenskan har han också blivit lugnare och mindre temperamentsfull.

ANNONS

Sportintresset i familjen är stort, men det stod tidigt klart att Pontus ville gå i pappas och morbrors fotspår och bli målvakt. Den store idolen var annars spanske landslagsmålvakten Iker Casillas. Även om det alltid varit mest fotboll även om han provat på bland annat handboll och även volleyboll som mamma, en gång spelare i Uddevalla VK, fick honom att prova.

– Man kunde tidigt se att han hade talang. Det blir spännande att följa honom framöver. Hans styrka är hans mod och spel i luften och han har blivit mycket bättre med fötterna, säger morbror Paul sakkunnigt.

När EM börjar har han sina största supportrar, mamma, pappa och brorsan Lukas på plats på läktaren. I Hedekas hålls också extra många tummar för Pontus Dahlberg som då och då brukar besöka morfar, morbror och annan släkt.

– Hoppas han får spela och att det går bra. Vi bli ett gäng som ska samlas för att se matchen, säger Paul Smitt.

Fattas bara annat.

Pontus Dahlberg

Klubbar: IFK Göteborg. Älvängens IK

Född: 21 januari 1999

Längd: 195 cm

Landskamper: U21: 1 U19: 3 U17: 19

Allsvenskan 2107: 11 matcher. Dahlberg har hållit nollan tre gånger. Hans räddningsprocent hittills är 73. Lika mycket som meriterade Johan Wiland i Malmö FF.

I U21-landslaget konkurrerar han om platsen som förstemålvakt med Anton Cajtoft, Jönköping Södra och Tim Erlandsson, Athletic Eskilstuna.

ANNONS