Armand Duplantis under kvalet i stavhopp vid friidrotts-EM i Rom.
Armand Duplantis under kvalet i stavhopp vid friidrotts-EM i Rom. Bild: Christine Olsson/TT

Duplantis jagar guldbonus: "Ska ta hem det"

Guldfavoriten Armand Duplantis behövde bara ett hopp för att säkra finalplatsen i EM i Rom. På onsdag kan han ta sitt nionde mästerskapsguld – och 570 000 kronor.
– Det är cool, jag ska ta hem det – hoppa högt och fixa det, säger han.

ANNONS

När världsrekordhållaren gick in på 5,60 – och klarade med nästan en halv meters marginal – hade många konkurrenter redan rivit ut sig. Det var lite svåra vindar på Olympiastadion i Rom, men Duplantis var aldrig orolig.

– På lägre höjder kan jag göra säkerhetshopp så jag hade det under kontroll. Men det var förstås supertufft för många, och det var många missar i dag, säger han.

Han tror inte att vinden kommer att ställa till några problem i finalen på onsdag kväll.

– Vi hoppar senare på kvällen, troligen gör jag mina sista hopp vid nio-tio-tiden och då borde det vara ganska lugnt. Senast jag hoppade här var det på kvällen och ingen vind alls.

ANNONS

Bonuspengar i potten

För att locka stjärnorna till EM när OS är det stora målet har Europeiska friidrottsförbundet (EA) infört bonuspengar. 50 000 euro, cirka 570 000 kronor, går till segraren i fem olika grengrupper på dam- respektive herrsidan. Vinnaren utses efter ett poängsystem som friidrotten har beroende på resultat i respektive gren. I stavhoppsgruppen ingår även höjdhopp, längdhopp och tresteg.

Det ser ut som att Mondo Duplantis behöver hoppa 6,05 för att säkra bonusen. Detta efter att greken Miltiadis Tentoglou hoppat 8,65 i längd. Greken är också säker på att han inte får några pengar, har han sagt till Aftonbladet.

Duplantis säger att han känner sig säker på att klara 6,05.

– Det är en riktigt dålig gruppindelning för oss två. Men vi får se, det känns bra i alla fall. Det är cool, jag ska ta hem det – hoppa högt och fixa det.

"Har ingen sponsor"

En annan svensk som har möjlighet att få bonuspengarna på drygt en halv miljon är segraren i gång, Perseus Karlström.

– Jag har ingen sponsor som ger mig någon inkomst, så alla extra inkomster är väldigt välkomna, sade Karlström till Aftonbladet.

I gångens grengrupp ingår även halvmaraton, mångkamp och stafetterna (4x400 och 4x100 meter).

ANNONS