En del av utrustningen som används inom swimrun. 1: Neoprendräkt. 2: Paddlar. 3: Dolme. 4: Simglasögon och simmössa. 5: Stödstrumpor utan fot. 6: Flytboj.
En del av utrustningen som används inom swimrun. 1: Neoprendräkt. 2: Paddlar. 3: Dolme. 4: Simglasögon och simmössa. 5: Stödstrumpor utan fot. 6: Flytboj. Bild: Erik Weiefors

Den här utrustningen behöver du för swimrun

Var gör man av paddlarna och vad har man egentligen en dolme till? I swimrun har deltagarna en hel del specifik utrustning. Vi reder ut hur prylarna används med hjälp av Pernilla Irewährn.

ANNONS
|

Att springa och simma är två av de enklaste sätten att transportera sig. Det krävs inte mycket för att utföra ett löpsteg eller ett simtag.

I sporten swimrun kombineras löpning och simning om varandra. Till exempel ska deltagarna i Uddevalla swimrun ner i vattnet åtta gånger mellan sträckorna på land. Då gäller det att ha rätt utrustning för att klara distansen.

Våtdräkt med flyt

Först och främst behövs en så kallad neoprendräkt. En våtdräkt av poröst material som skyddar kroppen och ger en viss flytförmåga.

Pernilla Irewährn
Pernilla Irewährn Bild: Erik Weiefors

– Den är gjord för att hålla värmen i havet men är det väldigt varmt så kan man ha bara byxor. På min dräkt kan man sätta på ärmar om det är kallt eller om man är rädd för maneter, berättar Pernilla Irewährn som har en hel väska full med swimrunprylar.

ANNONS

Dolmen lyfter kroppen

Dolmen finns i olika varianter. Den används vid simningen och kläms mellan låren.

– Ett flytverktyg om benen eller skorna blir för tunga. Om man inte är så duktig simmare så lyfter den upp hela kroppen. När man springer sitter den runt benet eller runt ryggen med ett snöre.

LÄS MER:Swimrun skapar frihetskänsla för Pernilla Irewährn

Paddlarna är runda och cirka 20 centimeter breda som fästs på händerna.

– Man får lite mer tryck i armtagen i simningen eftersom man får en större träffyta. En del öppnar våtdräkten och stoppar in dem där när man springer. Jag brukar ta av dem men hålla dem i händerna. Man får också tänka på att det kan vara krångligt att ta sig upp ur vattnet med paddlarna på, tycker Pernilla.

Krångligt med många moment

Simmössa och simglasögon är av liknande modell som de flesta simmare använder. Glasögonen kan vara tonade för att skydda mot starkt ljus.

– Jag tar aldrig av mig badmössan eller glasögonen för ju fler moment desto krångligare blir det. Sedan använder jag en stödstrumpa över vaden för att jag inte ska få kramp.

En flytboj kan man använda vid träning. Det är en uppblåsbar "säck" med en rem att fästa runt kroppen. Den gör att man syns bättre och går att flyta på vid vila. Dessutom kan man använda den som förvaring.

ANNONS
ANNONS