AIK slog ut Vorskla Poltava i kvalet till Europa Conference League.
AIK slog ut Vorskla Poltava i kvalet till Europa Conference League. Bild: Maja Suslin/TT

AIK vidare i Europaspelet: "Inte kattpiss"

AIK har slagit ut Vorskla Poltava, från Ukraina, i den andra kvalomgången till Europa Conference League. AIK gick vidare med totalt 4–3 efter en 2–0-seger på Friends arena i Solna.

ANNONS
|

Det ukrainska laget ställde upp med en identisk startelva som för en knapp vecka sedan, då laget vann med 3–2 på Tele2 arena i Stockholm.

Bartosz Grzelak, AIK:s tränare, hade däremot rört om i grytan. Han kastade nämligen in två 18-åringar från start. Sichenje Collins tog plats som mittback och Yasin Ayari på mittfältet.

– Att kliva in i Conference League mot ett lag av Vorsklas kapacitet och spela på det sättet är ju inte kattpiss direkt, säger Grzelak om Collins första match från start.

– Det värmer definitivt ett tränarhjärta att se sådana unga killar slå igenom.

Matchen präglades av mycket kamp och hätsk stämning, vilket ledde till få heta målchanser.

ANNONS

AIK:s prestigeförvärv John Guidetti och ytterbacken Axel Björnström missade varsitt läge och den första halvleken såg länge ut att bli mållös.

Det sista som hände i halvleken ändrade dock på det. Erick Otieno fälldes i offensivt straffområde, men bollen studsade fram till Josafat "Joe" Mendes som distinkt placerade in 1–0 till AIK.

"Förtjänade att gå vidare"

– Vi förtjänade att gå vidare, och det visade vi i dag, säger målskytten Mendes.

I andra halvlek pressade AIK ner Vorskla-försvaret i långa stunder. Vorskla var dock inte helt ofarligt när kontringslägen uppstod. Utdelning uteblev dock för båda lagen, och 1–0 stod sig således ordinarie matchtid ut. Vilket innebar förlängning eftersom kvalmötet stod 3–3 totalt.

Första förlängningskvarten blev krampaktig. Den andra rivstartade AIK. Efter en tilltrasslad situation tryckte vänsterbacken Axel Björnström till slut in 2–0 på en hörna. Det blev även slutresultatet.

Nordmakedonien eller Lettland väntar

– Jag tycker det är rättvist att vi går vidare, vi kunde ha gjort målet innan. Men det är ett duktigt fotbollslag vi möter, vi ska inte ta ifrån dem någonting, säger John Guidetti.

Resultatet innebär att AIK avancerar till tredje omgången i Conference League-kvalet. Där väntar segraren från dubbelmötet mellan Shkendija, från Nordmakedonien, och Valmiera från Lettland.

ANNONS