Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Omikron ökar kraftigt – dominerar nu smittspridningen

Omikron dominerar nu som variant i Sverige och smittspridningen har ökat markant jämfört med föregående vecka i samtliga av Bohusläningens kommuner.

ANNONS
|

Det var en sammanbiten statsepidemiolog som framträdde under torsdagens presskonferens. Anders Tegnell tryckte på vikten av vaccination och att vaccinintervallet sänkts till fem månader för alla över 18 år. Uppmaningen var att alla som ännu inte tagit sin tredje spruta bör göra det.

– Vi befinner oss just nu, som ni säkert alla är medvetna om, i en väldigt snabbt ökande smittspridning, säger han.

Folkhälsomyndigheten har följt omvärldens rapportering kring omikron och den risk som medföljer för dramatisk ökning i smittspridningen.

– Nu ser vi det för första gången på allvar i Sverige, säger han.

Bohusläningen har tidigare i veckan bland annat rapporterat om ett pressat sjukvårdsläge på NÄL med hög sjukfrånvaro i personalen i kombination med ett ökat patientintag relaterat till pandemin.

ANNONS

LÄS MER: Larmet från Näl: ”Det är kris”

Så ser det ut i Bohuslän

De senaste siffrorna som Folkhälsomyndigheten presenterar visar att Bohusläningens kommuner och grannkommuner alla pekar åt samma håll när det kommer till smittspridningen. Och det är en kraftig ökning som visas.

Uddevalla kommun hade under nyårsveckan 28 bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare. Jämfört med första veckan på året, som är de senaste siffrorna, har antalet ökat till 104.

På samma sätt ser det ut i grannkommunerna. Från att kommunerna har rapporterat ett 20-tal fall, visar de senaste siffrorna närmare ett 100-tal.

Antal bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare

Kommun:Antal bekräftade fall:Antal fall veckan innan:
Uddevalla104(28)
Lysekil102(19)
Munkedal118(25)
Sotenäs101(22)
Tanum85(12)
Strömstad113(28)
Färgelanda56(17)
Orust127(27)

Källa: Folkhälsomyndigheten. Tabellen visar antal bekräftade fall per 10 000 invånare och kommun under vecka 1 under 2022, jämfört med veckan dessförinnan, alltså vecka 52 under 2021.

Enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade scenarier når smittspridningen sin topp i slutet av januari. Det innebär att den redan höga spridningen kommer att fortsätta öka i ytterligare två veckor.

– Vi har kommit upp i nivåer av antal fall som vi inte varit i närheten av tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Antal bekräftade fall av covid-19 per kommun

Kommun: Antal bekräftade fall:Antal fall veckan innan:
Uddevalla593(159)
Lysekil147(28)
Munkedal123(26)
Sotenäs92(20)
Tanum110(16)
Strömstad150(37)
Färgelanda37(11)
Orust194(41)

Källa: Folkhälsomyndigheten. Tabellen visar antal bekräftade fall per kommun under vecka 1 under 2022, jämfört med veckan dessförinnan, alltså vecka 52 under 2021.

Öka smitta bland äldre med hemtjänst

Socialstyrelsen ser en ökad smittspridning bland äldre personer på omsorgsboenden och bland dem som har hemtjänst.

ANNONS

– Här är det väldigt angeläget att vi följer utvecklingen noga, säger Mattias Fredricson.

Han säger också att en majoritet av både regionerna och kommunerna ser en negativ utveckling framåt, både på kort och på lång sikt.

– Vi ser därför att pandemin inte på något sätt är över, den har fortfarande en tydlig effekt på vården.

Så här långt har 7 455 886 personer (tolv år och äldre) fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 82,5 procent av befolkningen i åldersgruppen tolv år och äldre.

Så här långt har 2 861 926 personer, 18 år och äldre, fått en tredje dos, vilket motsvarar 34,5 procent av befolkningen i den åldersgruppen.

LÄS MER: FHM: Antalet nya fall är högre än någonsin

ANNONS