Ja till tysk regeringskoalition

De tyska socialdemokraterna säger ja till att bilda en regeringskoalition med Angela Merkels konservativa CDU. Därmed kan tre månaders dödläge vara över och Europas största ekonomi vara på väg att få en ny regering.

ANNONS
|

En överväldigande majoritet - 76 procent - av de röstande medlemmarna i de tyska socialdemokraterna (SPD) röstade ja till att ingå i den stora koalitionen med Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU. Kristdemokraterna har redan röstat ja till ett samarbete med SPD, vilket innebär att en ny regering kan sväras in redan på tisdag.

Tyskland har stått utan regering ända sedan valet den 22 september i år, då CDU/CSU vann men inte lyckades uppnå egen majoritet. Man har sedan dess suttit i tuffa förhandlingar med, bland andra, ärkerivalerna socialdemokraterna om en koalition.

Deltagandet i socialdemokraternas omröstning var hög bland gräsrötterna, totalt lade cirka 475 000 sin röst. För partiledaren Sigmar Gabriel, vars parti i valet gjorde sitt näst sämsta resultat sedan andra världskriget, var lördagens resultat en triumf.

ANNONS
- Jag har aldrig sett mitt parti så politiskt engagerat under de 36 år som jag har varit medlem, säger han entusiastiskt till AFP.
- Det är länge sedan jag har varit så stolt över att var socialdemokrat.

CDU/CSU och SPD har redan undertecknat ett 200 sidor långt samarbetsprogram där SPD har nått framgång i flera frågor, bland annat om minimilöner. I en opinionsundersökning från tyska tv-bolaget ZDF svarar 49 procent av tyskarna att de skulle välkomna en storkoalition, medan 33 procent är emot.

Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap på Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) tror att politiken delvis kommer att skilja sig jämfört med den förra koalitionen.

- Den plattform man tog fram påverkades ganska starkt av Socialdemokraternas krav, de var i sin tur tvungna att visa för sina medlemmar varför det är värt att samarbeta med Kristdemokraterna.

Att Socialdemokraterna fått igenom många krav bör ses i ljuset av att partiet riskerar att straffas av väljarna om det väljer samarbetsvägen, då partier i regeringsställning ofta tappar stöd.

- Det finns också ett inslag av samförståndsanda i tysk politik som koalitionen nog är ett tecken på, säger von Sydow.

Han gissar att koalitionen kan komma att påverka den europeiska politiken. Möjligtvis kan fokusen på åtstramningspolitiken skifta något mot mer "gas i ekonomin" och social hänsyn.

- Hela EU-samarbetet har legat lite i stiltje, i väntan på valet och sedan på att det skulle finnas en tysk regering. På EU-nivån kan man möjligtvis komma att se mer aktivitet och initiativ igen tack vare den här regeringen.

Ministrarna i den nya regeringen väntas presenteras under söndagen, och lördagens resultat innebär att Angela Merkel kan bli den tredje kanslern i tysk efterkrigshistoria att väljas för en tredje mandatperiod.

Så gick valet i Tyskland i september:

Förbundsdagsvalet i Tyskland i september blev både en seger och en förlust för regeringen. Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU gick framåt kraftigt, men tvingades också konstatera att koalitionspartnern, liberala FDP, gjorde ett katastrofval och hamnade under femprocentsspärren.

ANNONS

Mandatmässigt fick CDU/CSU 311 ledamöter mot totalt 319 för övriga partier: 192 för socialdemokratiska SPD, 64 för Vänstern och 63 för De gröna.

Den 27 november undertecknade CDU/CSU och SPD ett koalitionsavtal. Det är detta som SPD:s medlemmar nu har tagit ställning till. (TT)

ANNONS