Västtrafik-buss körde med öppna dörrar på motorvägen

En av Västtrafiks expressbussar körde i flera kilometer med vidöppna bakdörrar. Färden gick bitvis längs motorvägen och i en hastighet upp emot 70 kilometer i timmen.
– Jag vågade inte gå fram till föraren när bussen åkte för då skulle jag behöva passera dörren, säger Anna Persson, en av passagerarna.

ANNONS
|

Det var vid elva-tiden på förmiddagen som bussen Svart Express lämnade Svingeln i Göteborg för att köra ut på motorvägen mot ändhållplatsen Östra sjukhuset.

Men den vanliga bussturen innehöll en ovanlig detalj. Dörrarna i mitten av bussen stod nämligen vidöppna under hela färden, som varade i ungefär tio minuter. En bit av färden gick längs E20 i riktning mot Partille – i 70 kilometer i timmen.

Anna Persson var en av dem som befann sig på bussen och hon fångade händelsen på film.

– Jag vågade inte gå fram till föraren när bussen åkte för då skulle jag behöva passera dörren, säger hon.

ANNONS

Körde i flera kilometer

Hon berättar att några andra passagerare försökte gå av vid Munkebäcksmotet men att stoppsignalen inte gick fram till föraren som istället körde förbi hållplatsen – med dörrarna fortsatt vidöppna.

Det var inte förrän bussen stannade vid Östra sjukhuset som passagerarna till slut vågade gå fram och säga till busschauffören. Då hade bussen kört med dörrarna öppna i nästan fem kilometer.

– När han stannade gick vi till slut fram och då verkade chauffören obrydd och sa att ”ibland är det så”, säger hon.

Enligt Anna Persson fanns det barn med på bussen.

– Jag blev ju mest orolig för dem.

Västtrafik bekräftar händelsen.
Västtrafik bekräftar händelsen. Bild: Karl af Geijerstam

Anna Persson åker ofta med Svart Express och har tidigare varit med om att dörrarna krånglar. Hon har nu varit i kontakt med Västtrafik efter händelsen som enligt henne sa att de skulle ta tag i det omgående.

– När jag kontaktade dem tyckte jag att de skötte det bra. Och alla kan ha en dålig dag på jobbet, men jag tycker att när man går fram och påtalar något som är fel så känns busschaufförens inställning ganska nonchalant och inte så säker. Han borde inte ha kört vidare.

Västtrafik: ”Ska inte kunna hända”

Västtrafik bekräftar händelsen för GP.

ANNONS

– Bussen har kört med öppna dörrar och det är såklart allvarligt. Så fort vår kundtjänst fick in ärendet har man skickat det vidare till trafikföretaget som äger bussen och självklart kommer Västtrafik att följa upp det för att reda i vad som har hänt, säger Jenny Sandkvist, presskommunikatör på Västtrafik.

Ska man kunna köra en buss med öppna dörrar?

– Nej, det ska inte kunna gå, så någonting har ju hänt här. Man ska kunna känna sig trygg och säker när man åker med våra bussar.

Tidningen söker Keolis som äger bussen.

ANNONS