Fartyget startade sin resa och skadade sitt skrov här, i en hamn på Kolahalvön. Bilden är dock från ett tidigare tillfälle.
Fartyget startade sin resa och skadade sitt skrov här, i en hamn på Kolahalvön. Bilden är dock från ett tidigare tillfälle. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Skadat fartyg med farlig last på väg mot Sverige

Ett trasigt fartyg med högexplosiv rysk last kan närma sig Sveriges kust och Östersjön. Nu hålls krismöten, rapporterar flera medier. Uddevalla hamn är redo att ta emot fartyget om det krävs men tror inte att det kommer att bli aktuellt.

ANNONS
|

Fartyget befinner sig just nu utanför Norges kust, men uppges vara på väg förbi Danmark och Sverige på väg mot Litauen. Flera länsstyrelser och MSB följer fartyget noga. I bland annat Kalmar län informeras kustkommunerna i området under möten på fredagen, enligt P4 Kalmar.

Fartyget MV Ruby lastades i en rysk hamn på Kolahalvön och fick då skrovskador. Det är dock inte välkommet i slutdestinationen i Litauen, vilket danska medier tidigare rapporterat med hänvisning till myndigheten Søfartsstyrelsen.

När fartyget ankrade i Tromsö upprättade norska myndigheter en skyddszon om 500 meter. Vid en inspektion konstaterades att skadorna behöver repareras, men att det inte var "önskvärt" att det skulle ske i tätbefolkade Tromsö, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till The Barents Observer. Då beordrades MV Ruby att lämna.

ANNONS

Fartyget MV Ruby har 20 000 ton ammoniumnitrat ombord. Det är en farlig kemikalie som bland annat låg bakom den omtalade megaexplosionen i Beiruts hamn i Libanon 2020 – men då i mycket mindre mängder.

Uddevalla hamnterminal står redo att ta emot fartyget utifall att det skulle söka nödhamn uppger hamn-vd Ulf Stenberg Bohusläningen. Detta enligt det regelsystem som träder i kraft ifall en båt befinner sig i sjönöd och det finns risk för båtens och besättningens liv.

Osannolikt att fartyget når Uddevalla

Någon sådan förfrågan har dock ännu inte kommit in till Uddevalla hamn, och hamnbolagets vd Ulf Stenberg ser det som helt osannolikt att MV Ruby skulle hamna i Uddevalla. Han menar att det mer är en fråga för Norge eller eventuellt Danmark, men framförallt för fartygets slutdestination, som är Litauen.

– Det är inte aktuellt, då skulle jag få det från svenska myndigheter. Jag förstår inte varför den här frågan är en grej för Sverige, säger han till Bohusläningen.

Följer du vad som händer med fartyget på nåt sätt?

– Nej jag följer det bara genom media. Jag är förvånad att ni ringer, säger han.

Ammoniumnitrat är ett högexplosivt ämne som bland annat används som konstgödsel och vid utvinning av mineral i dagbrott. Ämnet är välbekant för Uddevalla hamn som regelbundet hanterar stora mängder.

ANNONS

– Här hanteras varje dag mellan 3 000–6 000 ton ammoniumnitrat, har Ulf Stenberg tidigare berättat för Bohusläningen.

LÄS MER:

ANNONS