Maja och Jacob höll fast halskedjerånarna

Utekvällen fick ett dramatiskt slut när Jacob Nilsson, 24, blev rånad på sin halskedja under natten till torsdagen. Men tillsammans med Maja Dolk, 23, och andra vittnens hjälp lyckades de hålla kvar rånarna tills polisen kom. – Jag är jäkligt glad att det inte blev värre än så här, säger Jacob dagen efter händelsen.

ANNONS
|

Utestället hade stängt och vid 03.30-tiden var 24-årige Jacob Nilsson och 23-årigaMaja Dolk på väg hem till en kompis.

– Vi stannade till på Seven Eleven och när jag kommer ut ser jag hur Jacob pratar med två killar, säger Maja.

Jacob berättar hur han stått utanför affären när en kille plötsligt dyker upp.

– Han gör typen fotbollsdribbling framför mig, trampar på min fot och kommer närmare. Och plötsligt rycker han min kedja.

Kedjan ifråga har Jacob haft i tio år,är i guld och"en familjegrej".

– Han försökte springadärifrån men jag hann ta tag i honom och få ner honom på marken. Folk runt trodde det var bråk och kom fram för att separera oss, säger Jacob.

ANNONS

Killen nekade till att han tagit kedjan, men Jacob hittade ett smycke på marken som farit av när kedjan rycktes loss.

– Men han fortsatte neka, "Du måste ha tappat det", och så kom hans kompis fram och försökte säga samma sak. Men jag höll fast killen i ena handen och Maja i andra. Det var väldigt intense där ett tag om man säger så, säger Jacob.

"Allt gick väldigt fort"

Maja berättar att den misstänkta gärningsmannen aldrig blev våldsam.

– De höll sig rätt lugna, och jag stod kvar ochhöll fast allt jag kunde. Samtidigt var det säkert runt tio personer på platsen där totalt, säger Maja.

– Först hade vi inte tänkt ringa polis eftersom allt gick väldigt fort i stundens hetta, och i början var vi ju inte riktigt säkra på vad som hänt. Men sedan blev stämningen en annan, och vi bad folk att ringa polis.

Har ett sår på halsen

Efter ungefär tio minuter kom polisen till platsen.

– Precis innan de är framme visar killen kedjan som hänger från hans kalsonger, och säger "Oj, den hamnade här". Han låtsades fortfarande som han inte stulit den, säger Jacob, som har ettsår på halsen där kedjan rycktes av honom.

Vad sa polisen när de kom?

ANNONS

– "Bra jobbat, hejdå", säger Jacob och skrattar.

– Jag fick svara på lite frågor. De kom väldigt fort, och fattade snabbt vad som gällde. Det var jättebra, måste jag säga.

Så utekvällen fick ändå ett bra slut igår?

– Ja, jag tänkte på det nyss, att jag är jäkligt glad att det inte blev värre än så här. En kille kom fram och viskade när vi stod och höll honom att "det är bättre att chilla, annars blir du knivhuggen". Jag hade inte ens tänkt på det att han kanske hade kniv.

Varken Maja eller Jacob har utsatts för rån i Göteborg tidigare.

– Men jag känner mig inte direkt trygg, går inte gärna själv i stan, säger Maja och fortsätter:

–Och igår var det verkligen tur att vi hade sällskap.

ANNONS