Kinnaman i ny Netflixsatsning – spelas delvis in i Strömstad

Den svenska Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman spelar in en ny Netflix-serie. Under onsdagen var delar av filmteamet på plats i Strömstad. Det är författaren Jo Nesbøs omtyckta roman ”Marekors” som ska bli serie.

ANNONS
|

Det är det norska bolaget Pentagram AS som fått tillstånd för en filminspelning i centrala Strömstad, inspelningen pågick under onsdagen. Enligt tillståndsansökan handlade de om en Netflixserie.

Henrik Bohler Holst på Pentagram AS berättar för Strömstads Tidning att det är serien ”Marekors” som ska spelas in. Den är baserad på Jo Nesbøs roman med samma namn, ”Djävulsstjärnan” på svenska, och utgavs 2003. Enligt Holst är det några mindre scener som ska spelas in.

På grund av sekretess kan han inte berätta för tidningen om varför scener spelas in i just Strömstad, om filmteamet kommer tillbaka vid fler tillfällen eller om huvudrollsinnehavarna kommer dyka upp på gatorna här.

ANNONS
Författaren Jo Nesbø, skådespelarna Joel Kinnaman, Pia Tjelta och Tobias Santelmann och regissören Øystein Karlsen. Här fotograferas de framför Restaurant Schrøder i Oslo under en presskonferens för den nya Netflix-satsningen baserad på Harry Hole-böckerna.
Författaren Jo Nesbø, skådespelarna Joel Kinnaman, Pia Tjelta och Tobias Santelmann och regissören Øystein Karlsen. Här fotograferas de framför Restaurant Schrøder i Oslo under en presskonferens för den nya Netflix-satsningen baserad på Harry Hole-böckerna. Bild: Heiko Junge

Tunga namn i rollerna

”Marekors” är den femte boken i serien om karaktären Harry Hole, och det är den serie som Nesbø är mest känd för. Att den skulle filmatiseras aviserades tidigare i våras. Dramatiseringen har fått 93 miljoner i stöd från det norska filminstitutet och inspelningen har satt igång nu under sommaren.

Norska Tobias Santelmann, känd från tv-serien "Exit", spelar rollen som Harry Hole. Det skriver Aftonbladet i en artikel från i våras. En annan huvudrollsinnehavare är svenske Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman, som spelar Holes rival Tom Waaler.

– Jag kan inte komma ihåg senaste gången jag var så här peppad på att spela en roll, sa Kinnaman till Aftonbladet.

Bästa utsikten

Det var många nyfikna Strömstadsbor som under eftermiddagen strosade runt kring Karlsgatan för att få sig en skymt av filminspelningen.

Gunilla Belfrage och barnbarnet Hugo Belfrage hade första parkett ute på sin balkong som vetter mot gatan.

– Vi har ingen aning om vad som ska hända, säger Gunilla Belfrage och tittar nyfiket bort mot filmteamet.

Fakta om Jo Nesbø

Jo Nesbø är en norsk författare och musiker, mest känd för sina kriminalromaner. Han föddes den 29 mars 1960 i Oslo, Norge. Nesbø är framför allt känd för sin serie om den alkoholiserade men briljanta kriminalpolisen Harry Hole. Serien har blivit internationellt framgångsrik och översatts till flera språk.

Den första boken i serien heter "Flaggermusmannen" (1997), följt av bland annat "Snömannen" (2007) och "Polis" (2013). Serien är känd för sina komplexa intriger, djupgående karaktärsutveckling och mörka teman.

ANNONS