Dödsolyckan: Grannar har larmat i flera år

En bilförare miste livet när han blev påkörd av ett tåg i Stenungsund idag. Olyckan skedde nära Nils Bengtssons bostad, och i över tio år har han och hans grannar varnat om faran med obevakad järnvägsövergång. – Man undrar hur många människoliv som behöver spillas innan det händer något, säger Nils.

ANNONS
|

Det var tidigt imorse som olyckan inträffade i Ödsmål. Personbil med en person i blev påkörd av ett tågetoch släpades med400 meter längs spåret. Bilföraren fördes med ambulanshelikopter till sjukhus och ska då ha varit talbar. Hans liv gick dock inte att rädda. LÄS MER: Våldsam tågkrock - bilförare avled

Nils Bengtsson hade precis klivit upp ur sängen närhörde smällen från kraschen, berättar han.

– Jag var helt övertygad om att det var min son, säger Nils.

– Han brukar åka till jobbet just då, så jag var helt säker. Men som tur var hann det inte gå lång tid innan jag förstod att han var oskadd.

ANNONS

Nils son visade sig vara kvar inne i huset.

– Och den här gången var det ingen jag kände som drabbades, man känner ju annars alla här. Men det är givetvis fruktansvärt ändå, sägerNils, som Aftonbladet var först att skriva om.

45-årige Nils har en gård precis bredvid järnvägsövergången – den enda obevakade järnvägsövergången i Stenungsunds kommun, säger han.

– För fjortonår sedan skedde en annan dödsolycka på platsen, och sedan dess har visom bor här kämpat med den här övergången. Till en början fick vi visst gehör, men sedan sammanslagningen och Trafikverket bildades så har vi aldrig pratat med samma människa mer än en gång. Vi har ringt flera gånger, allvarliga tillbud har skett, och vi har fått ut Trafikverket hit men inget händer. De säger att det är bra sikt.

Nils delar dock inte den uppfattningen.

– Det är en grusväg som korsar spåret lite snett, men från ett håll måste man vara nästa uppe på spåret för att få fri sikt. Bilföraren som drabbades idag kom från det hållet, liksom tåget, säger Nils, som är uppvuxen på gården.

– Jag kör där dagligen, och när det är dimma, snöstorm eller hårt regn är det nästan bara att chansa. Vi hyr ut hästboxar och försöker varna om överfarten för alla, men så kommerkompisar till alla stalltjejer som är här, och nya postbilar som kör här... Man kan inte varna alla.

ANNONS

Runt 150 bilar passerar övergången varje dag, tror Nils.

– Och det är skrämmande för tåget kör så fort här. Varje gång det tutar blir man lika rädd att något ska ha hänt, och man undrar hur många människoliv som behöver spillas innan det händer något.

Trafikverkets ställföreträdande regionchef Bengt Ryhed säger till Aftonbladet att vägsamhälligheten flera gånger kontakt myndigheten i samband med incidenter på platsen. Han säger ocksåatt den utredning som gjordes efter den förra dödsolyckan visade på attsikten vid övergången är tillräcklig på platsen, men att nu ska en ny utredning göras.

– I samverkan med polis startar vi en utredning under fredagen. Den kommer ta tre månader och det är möjligt att man kommer till andra slutsatser än efter utredningen 2002. Det får utredningen helt enkelt visa, säger Ryhed till Aftonbladet.

ANNONS