Ambulanser med skadade efter attacker mot södra Beirut under måndagskvällen.
Ambulanser med skadade efter attacker mot södra Beirut under måndagskvällen. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

Nära 500 dödade i attackerna i Libanon

Israel attackerar på bred front i Libanon. Nära 500 människor har dödats och ytterligare drygt 1 600 skadats, meddelar hälsodepartementet i Beirut.
Israel lovar fortsatta anfall medan omvärlden varnar för eskalering.

ANNONS

Israels storskaliga flyganfall från tidig morgon till sen måndagskväll har enligt Libanons hälsodepartement krävt minst 492 liv och skadat ytterligare över 1 600 personer. Bland offren finns åtminstone 35 barn och flera sjukvårdsmedarbetare.

Den rapporterade dödssiffran är den högsta i landet sedan Gazakriget bröt ut i oktober.

Israel slog under tidig kväll till mot södra Beirut i vad militären kallar en "riktad attack". Målet uppges enligt AFP ha varit en högt uppsatt medlem av Hizbollah, en man som enligt den Iranstödda shiamilisen undkom levande.

Pausar vård

Under måndagen har minst 1 300 Hizbollahmål angripits, enligt Israels militär som under kvällen lovade fortsatta anfall. Angrepp rapporteras från stora delar av södra Libanon och Bekaadalen öster om Beirut.

ANNONS

Landets hälsodepartement uppmanar sjukhus att pausa icke-akut vård för att kunna ta emot skadade, och landets skolor kommer från tisdagen att hållas stängda för att inhysa flyende från södra Libanon – vilka enligt hälsominister Firass Abiad räknas i tiotusentals.

Hizbollah har enligt egen uppgift svarat med att avfyra raketer mot fem mål i norra Israel, och i bland annat Haifa har flyglarm ljudit under dagen.

Från omvärlden kommer samtidigt varningar, FN uttrycker oro över utvecklingen och talar om "förödande" konsekvenser. Hizbollahs allierade Irak och Iran har fördömt attackerna medan Egypten och Turkiet båda varnat för konsekvenserna av ett utvidgat krig i regionen.

USA:s försvarsdepartement Pentagon uppger att man kommer att förstärka sina trupper i Mellanöstern. Exakt hur stor förstärkningen blir uppger man inte. USA har i dag runt 40 000 soldater i regionen.

"Kommer att fortsätta"

Israel motiverar anfallen med att den Iranstödda islamiströrelsen ska ha planerat nya attacker mot Israel.

– För dem som ännu inte har förstått det vill jag klargöra Israels politik. Vi väntar inte på hot, vi föregriper dem. Överallt, på alla scener, alltid, säger premiärminister Benjamin Netanyahu från militärens högkvarter i Tel Aviv.

Enligt den israeliska militären IDF har Hizbollah "militariserat" stora delar av södra Libanon och använder civila byggnader för att gömma avancerade vapen.

ANNONS
Libanesiska soldater vaktar ett attackerat område i Beirut.
Libanesiska soldater vaktar ett attackerat område i Beirut. Bild: Bilal Hussein/AP/TT
Rök över Nabatiye i södra Libanon.
Rök över Nabatiye i södra Libanon. Bild: Hussein Malla/AP/TT
Rasmassor från fredagens israeliska attacker i södra Beirut på en bild tagen på måndagen.
Rasmassor från fredagens israeliska attacker i södra Beirut på en bild tagen på måndagen. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Fakta: Hizbollah

En islamistisk rörelse, skapad i början av 1980-talet som reaktion på ett konfliktläge som i mycket liknar dagens. Palestinska befrielseorganisationen (PLO) hade använt södra Libanon som bas för attacker mot norra Israel, vilket fick Israel att invadera 1982. Inspirerade av den islamistiska revolutionen i Iran några år tidigare bildade libanesiska islamister Hizbollah ("Guds parti"), ett namn som den iranske ledaren Khomeini valde.

Ett uttalat huvudmål har varit att kasta ut alla "kolonialister". I praktiken har det inneburit att mycket av den väpnade kampen riktats mot Israel – sett som västvärldens representant i Mellanöstern.

I Libanon fungerar Hizbollah som "en stat i staten" med en stark roll inom politik och samhällsliv.

Hizbollah brukar benämnas som en av de tyngst beväpnade icke-statliga rörelserna i världen. Milisens arsenal har kapacitet att nå mål upp till 50 mil bort – i praktiken hela Israel.

ANNONS