Israeliska soldater i stridsvagnar i ett område i norra Israel, nära gränsen som markstyrkor just har korsat.
Israeliska soldater i stridsvagnar i ett område i norra Israel, nära gränsen som markstyrkor just har korsat. Bild: Baz Ratner/AP/TT

Libanon: Israel har inte alls gått över gränsen

Israel säger sig ha inlett en markinvasion och från södra Libanon kommer rapporter om intensiva strider.
Men såväl Hizbollah som en källa i libanesiska armén hävdar att israeliska armén inte alls har gått över gränsen.

ANNONS

Den israeliska markoffensiven över gränsen i norr inleddes under natten till tisdag, enligt Israel. Enligt militären handlade det om "begränsade, lokala och riktade markräder" mot mål som den kopplar till islamiströrelsen Hizbollah. Under morgonen rapporterade militären om "intensiva strider".

Samtidigt kommer uppgifter i rakt motsatt riktning från såväl en källa i libanesiska armén och Hizbollah, som hävdar att Israel inte alls har gått över gränsen. Även FN:s fredsbevarande styrka Unifil ifrågasätter Israels bild, och hävdar att det som nu pågår inte kan kallas en markoffensiv.

Civila libaneser i ett 20-tal gränssamhällen beordras att lämna sina hem och ta sig norrut, över Awalifloden ungefär sex mil in i Libanon från gränsen – flera mil längre in än Litanifloden, där FN:s säkerhetsråd drog en svajig konfliktlinje efter kriget 2006.

ANNONS

Israel motiverar sitt agerande med att evakuerade invånare ska kunna återvända till sina hem i norra Israel.

Hizbollah har svarat med raketer och artilleri som har orsakat flyglarm i norra och centrala Israel. Flera anfall sägs ha riktats mot militära mål nära Tel Aviv.

USA: Nödvändigt

Israel kallade nyligen in fler soldater och skickade dem till gränstrakterna. Detta skedde medan stora delar av omvärlden – inklusive landets främsta allierade USA – avrådde från ytterligare upptrappning och manade till samtal.

På måndagen framträdde Israels försvarsminister Yoav Gallant inför soldater vid gränsen och slog fast att militären ska göra det som krävs för att mota hotet i norr.

Sedan rapporteras Gallant ha talat med USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Amerikanen meddelar att de två då var överens om att det behöver ske en markinvasion för att stoppa anfall mot Israel.

Hizbollah försökte ge ett samlat intryck efter att dess högste ledare Hassan Nasrallah dödades i ett israeliskt bombanfall i Beirut i fredags.

– Om israelerna vill genomföra en markoffensiv så är vi redo för det. De kommer aldrig att uppnå sina mål, sade shiarörelsens ställföreträdande ledare Naim Qassem i en tv-sändning.

Mot läger och Damaskus

Under måndagskvällen, natten och tisdagsmorgonen har det skett anfall från luften mot Beirut.

Israel har dessutom slagit till mot åtminstone två av de palestinska flyktingläger som sedan länge har varit etablerade i libanesiska gränstrakter. Målen uppges ha varit milismän och det finns uppgifter om att ett militärt befäl i palestinska Fatah har dödats.

ANNONS

Fler än 1 000 personer har dödats i israeliska anfall mot Libanon under de senaste två veckorna, enligt libanesiska myndigheter.

Även i Syrien, vars svaga regering står allierad med Hizbollah, rapporteras dödliga flyganfall mot huvudstaden Damaskus.

En israelisk stridsvagn i norra Israel, nära Libanons gräns. Bilden är tagen i måndags.
En israelisk stridsvagn i norra Israel, nära Libanons gräns. Bilden är tagen i måndags. Bild: Baz Ratner/AP/TT
Israelisk beskjutning strålar ned från ovan mot mål på marken i Libanon. Bilden togs under natten till tisdag.
Israelisk beskjutning strålar ned från ovan mot mål på marken i Libanon. Bilden togs under natten till tisdag. Bild: Leo Correa/AP/TT
Rök stiger från Beiruts södra förorter efter ett israeliskt luftangrepp natten till tisdagen.
Rök stiger från Beiruts södra förorter efter ett israeliskt luftangrepp natten till tisdagen. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Fakta: Hizbollah

En islamistisk rörelse, skapad i början av 1980-talet som reaktion på ett konfliktläge som i mycket liknar dagens.

Palestinska befrielseorganisationen (PLO) hade använt södra Libanon som bas för attacker mot norra Israel, vilket fick Israel att invadera 1982. Inspirerade av den islamistiska revolutionen i Iran några år tidigare bildade libanesiska islamister shiarörelsen Hizbollah ("Guds parti"), ett namn som den iranske ledaren Khomeini valde.

Ett uttalat huvudmål har varit att kasta ut alla "kolonialister". I praktiken har det inneburit att mycket av den väpnade kampen riktats mot Israel – sett som västvärldens representant i Mellanöstern.

Hizbollah är sedan 1982 ett politiskt parti i Libanon och fungerar som "en stat i staten", med en militär makt minst lika stor som landets armé och en stark roll inom politik och samhällsliv.

Den Iranstödda rörelsen har i sin helhet terrorstämplats av flera länder, medan andra har valt att endast terrorstämpla dess väpnade gren.

ANNONS