Ett avtal om vapenvila mellan Israel och Hamas tycks nu vara nära. Arkivbild.
Ett avtal om vapenvila mellan Israel och Hamas tycks nu vara nära. Arkivbild. Bild: Abed Khaled

Hamas: Avtal om vapenvila är nära

Hamasledaren Ismail Haniyeh uppger att ett avtal om vapenvila i kriget är nära, rapporterar AFP med hänvisning till Haniyehs telegramkanal.
På måndagen uttryckte USA:s president Joe Biden samma förhoppning, samt att det skulle kunna innebära att ett antal gisslan släpps.

ANNONS
|

En tillfällig vapenvila mellan Israel och Hamas verkar vara nära. Enligt AFP gav Ismail Haniyeh, ledare för Hamas politiska gren, själv beskedet i ett meddelande på plattformen Telegram under natten mot tisdag.

”Vi är nära att nå ett avtal om vapenvila”, skrev Haniyeh enligt nyhetsbyrån.

Även Reuters, som varit i kontakt med representanter för Hamas, rapporterar samma sak. Enligt nyhetsbyrån har Hamas lämnat sitt besked till medlarna på plats i Qatar.

Biden hoppfull

Även USA:s president Joe Biden uttryckte hopp om att ett avtal var stundande, i samband med Vita husets årliga thanksgiving-ceremoni på måndagen.

– Jag tror det, sa Biden då. Enligt BBC gav han beskedet samtidigt som han korsade sina fingrar, att jämföra med hur vi på svenska ”håller tummarna”.

ANNONS

Reporterfrågan som ställdes till Biden på måndagen var om huruvida det låg någon sanning i Washington Posts uppgifter från i helgen, då man rapporterade att företrädare för Israel, USA och terrorklassade Hamas förhandlat om ett avtal om de israeler som tillfångatogs den 7 oktober. Totalt rör det sig om runt 240 personer.

Enligt tidningens källor innehöll det preliminära avtalet villkor om att åtminstone 50 gisslan släpps i mindre grupper åt gången under en fem dagar lång vapenvila. Israel åtar sig i sin tur att tillåta att humanitärt bistånd och förnödenheter, inklusive bränsle, kan ta sig in på Gazaremsan.

Nyhetsbyrån AFP:s källor uppger i princip samma sak, men att Israel under avtalet dessutom lovar släppa uppemot 300 tillfångatagna palestinier.

Huruvida Washington Posts uppgifter om detaljerna fortfarande är aktuella återstår att se. Varken USA, Israel eller Hamas har i nuläget släppt några detaljer om det eventuella avtalet.

Dödssiffran stiger i Gaza

Men fram till att ett avtal sluts och en vapenvila träder i kraft fortsätter Israels motoffensiv inne på Gazaremsan, med hårda strider som följd.

Under måndagen rapporterades det av flera internationella medier att strider bland annat pågått vid Indonesiska sjukhuset i Gaza. Vid en attack uppges tolv personer ha dödats, något som Världshälsoorganisationen (WHO) har fördömt.

ANNONS

”WHO är bestört över dagens attack mot det Indonesiska sjukhuset i norra Gaza, vilket ska ha resulterat i dödandet av minst tolv personer inklusive patienter och deras anhöriga”, skriver organisationen i ett uttalande på dess hemsida. Man tillägger att ”tiotals” utöver det skadades i attacken.

Det Hamas-styrda hälsodepartementet i Gaza uppger i sin tur, enligt BBC, att 13 300 palestinier har dödats hittills under Israels motoffensiv. Av dem ska minst 5 600 vara barn.

I Hamas attack den 7 oktober – startskottet för kriget – dödades runt 1 200 israeler.

ANNONS