Norges kronprins Haakon testar på fiskarlivet på en norsk båt 2015..
Norges kronprins Haakon testar på fiskarlivet på en norsk båt 2015.. Bild: Cornelius Poppe/NTB/TT

Fiskekrig hotar med Norge

Det stormar igen mellan norska och europeiska fiskare. Kärvande kvotförhandlingar riskerar att leda till EU-tullar på den norska fisken.

ANNONS
|

Redan i somras tog Sverige och en rad andra EU-länder upp sin oro över Norges tuffa linje i ett brev till EU-kommissionen. När nu förhandlingarna går vidare under hösten öppnar därför EU för att sätta tullar på den norska fisken, om ingen lösning nås.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är inte direkt imponerad över hur Norge agerar.

– Jag tycker att man har blivit lite väl rigid och vill ta tillbaka lite för mycket jämfört med hur vi traditionellt har gjort det här, säger Kullgren på väg in till ett möte med sina EU-kollegor i Bryssel.

I korthet handlar striden om vem som fiskar var och hur mycket i "gränsvattnen" i Nordsjön och Skagerrak. Med i ekvationen är också Storbritannien och det brittiska fisket.

ANNONS

Kullgren varnar för att fisken i sig kan bli förloraren om ingen uppgörelse nås.

– Vi har bestånd som inte mår bra i delar av de här områdena. När vi då hamnar i att vi inte kommer överens så är det en stor risk för överfiske, säger landsbygdsministern.

– Norge är en vän till oss alla, men vi måste vara tydliga med våra intressen, betonar i sin tur Spaniens jordbruks- och fiskeminister Luis Planas Puchades.

ANNONS