Hizbollah-anhängare i Libanons huvudstad Beirut i söndags. På den stora bilden syns Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah vid en begravning under helgen.
Hizbollah-anhängare i Libanons huvudstad Beirut i söndags. På den stora bilden syns Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah vid en begravning under helgen. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

Expert: Starkt Hizbollah vill utplåna Israel

Shiamuslimska Hizbollah är starkt. Med Iran i ryggen och med väpnade, politiska och sociala grenar i det libanesiska samhället brukar organisationen kallas en "stat i staten".
Rörelsens mål är att utplåna Israel och att skapa en islamisk stat i Libanon.

ANNONS

Sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes i oktober i fjol har den libanesiska shiamilisen Hizbollah och Israel utväxlat eld över gränsen i stort sett dagligen. Med attackerna mot Hizbollahs personsökare i förra veckan har konflikten nått en ny nivå, även om Israels president Isaac Herzog har förnekat att Israel skulle ha varit inblandat i angreppet. En lång rad bedömare är dock eniga om att Israel är den enda aktör som både har viljan och förmågan att utföra en liknande operation.

Hizbollah uppger själva att dess styrkor uppgår till 100 000 medan Israel uppskattar att det handlar om 20 000 – 25 000 heltidssoldater plus ytterligare tiotusentals reservister, skriver Bloomberg.

ANNONS

Rörelsen har också försetts med ett stort vapensystem från Iran och dessutom taktisk hjälp från det iranska revolutionsgardet.

– När de ska svara mot Israel så samråder Hizbollah med Irans revolutionära garde om vad man ska göra. Därför är de så formidabla som militärmakt, Iran kan förstärka det militära hotet mot Israel, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som har kartlagt bland annat Hizbollah och beskriver Hizbollah och Iran som "djupt sammankopplade".

Vissa begränsningar

Hizbollah försöker nu skapa ett militärt hot mot Israel, men det finns vissa begränsningar i vad rörelsen kan göra, även om delar av Hizbollahs omfattande vapenarsenal kan nå långt in i Israel.

– Israel är militärt mycket starkare än Hizbollah, men Hizbollah är 10–15 gånger starkare än Hamas och har Iran i ryggen, säger Magnus Ranstorp.

I Libanon fungerar Hizbollah som "en stat i staten", med en militär makt minst lika stor som landets armé och en stark roll i politik och samhällsliv.

– Hizbollah är väldigt starkt förankrat i välfärdsverksamhet och har en militär gren som bedriver gerillakrigföring och militärattacker mot Israel. Dessutom har Hizbollah terrorverksamhet, vilken koordineras med organisationens högsta ledare Hassan Nasrallah, säger Magnus Ranstorp.

Toppstyrd organisation

Rörelsen har i sin helhet terrorstämplats av flera länder, medan andra har valt att endast terrorstämpla dess väpnade gren för att kunna hålla diplomatiska kanaler öppna.

ANNONS

Det övergripande målet med den hierarkiskt uppbyggda verksamheten är att etablera en islamisk stat i Libanon och utplåna Israel, vilket även Iran vill ska ske. Långt ifrån alla i Libanon stöttar rörelsen.

– Men vissa uppfattar dem som en avskräckning mot israeliska attacker, det tror jag är en ganska utbredd syn, att det är Hizbollah som hindrar Israel från att attackera, säger Ranstorp.

Ett urval av de raketer och robotar som terrorstämplade Hizbollah förfogar över.
Ett urval av de raketer och robotar som terrorstämplade Hizbollah förfogar över. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Hizbollah

En islamistisk rörelse, skapad i början av 1980-talet som reaktion på ett konfliktläge som i mycket liknar dagens. Palestinska befrielseorganisationen (PLO) hade använt södra Libanon som bas för attacker mot norra Israel, vilket fick Israel att invadera 1982. Inspirerade av den islamistiska revolutionen i Iran några år tidigare bildade libanesiska islamister Hizbollah ("Guds parti"), ett namn som den iranske ledaren Khomeini valde.

Ett uttalat huvudmål har varit att kasta ut alla "kolonialister". I praktiken har det inneburit att mycket av den väpnade kampen riktats mot Israel – sett som västvärldens representant i Mellanöstern.

Hizbollah är sedan 1982 ett politiskt parti i Libanon och fungerar som "en stat i staten", med en militär makt minst lika stor som landets armé och en stark roll inom politik och samhällsliv.

ANNONS