Enligt den danska grundlagen kan kriminella gäng förbjudas om vissa villkor är uppfyllda. Processen för att förbjuda Bandidos har inletts. Arkivbild.
Enligt den danska grundlagen kan kriminella gäng förbjudas om vissa villkor är uppfyllda. Processen för att förbjuda Bandidos har inletts. Arkivbild. Bild: Emil Nicolai Helms/Scanpix/TT

Dansk polis förbjuder Bandidos

Dansk polis har infört ett tillfälligt förbud mot det kriminella gänget Bandidos. Därmed blir det olagligt att offentligt använda symboler med koppling till Bandidos på till exempel kläder.

ANNONS
|

Under onsdagen kommer poliser att uppsöka samtliga kända platser med koppling till gänget.

– Vi jagar pengarna, säger Lasse Boje vid den del av av polisen som leder insatsen, National Enhed for Særlig Kriminalitet.

I april meddelade Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) att processen för att förbjuda Bandidos skulle inledas. Det beslut som polisen har fattat kommer nu att prövas i domstol.

Enligt den danska grundlagen kan kriminella gäng förbjudas om vissa villkor är uppfyllda. Sedan tidigare har det kriminella gänget Loyal to Familia förbjudits, efter en lång rättsprocess som till slut avgjordes i Danmarks högsta domstol.

Till att börja med ska Bandidosförbudet prövas av tingsrätten i Helsingör.

ANNONS
ANNONS