USA:s president Joe Biden säger att han oroar sig över vad som ska hända framöver med det amerikanska, mycket omfattande stödet till Ukraina efter det kaos som uppstått i kongressen.
USA:s president Joe Biden säger att han oroar sig över vad som ska hända framöver med det amerikanska, mycket omfattande stödet till Ukraina efter det kaos som uppstått i kongressen. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Biden oroad för Ukrainastödet

Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman.
– Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

ANNONS
|

Men, tillägger han:

– Jag vet att en majoritet av ledamöterna i både senaten och representanthuset har sagt att de står bakom stödet till Ukraina.

Så sent som häromdagen försäkrade Biden ledare i Nato och EU att stödet till Ukraina kommer att fortsätta. Men bara timmarna efter det röstade representanthuset för första gången i historien bort sin egen talman (Kevin McCarthy).

Då hade Bidens parti och Republikanerna, med McCarthy som spindel i nätet, gjort en uppgörelse som förhindrade en budgetnedstängning men utan löften om mer stöd till Ukraina. De republikaner som var med och röstade bort McCarthy har varit mycket kritiska till Ukrainastödet och McCarthy har anklagats för att i det fördolda sagt ja till mer stöd.

ANNONS

Men bara det faktum att representanthuset nu ägnar sina krafter åt att försöka utse en ny talman gör att ytterligare stöd kan fördröjas, i förlängningen stoppas.

Biden säger att han inom kort ska hålla ett större tal där han ska förklara hur viktigt det är att stödja Ukraina i kriget mot de ryska angriparna. Han understryker också vikten av att de länder som hittills stött Ukraina håller sina löften.

Och Vita huset har tryckt hårt på att Ukraina inte har tid att vänta, vapenstöd och stöd i andra former som hittills har getts kan vara förbrukade inom några månader.

ANNONS