Branden på Heljestorp utanför Vänersborg under kontroll

Den kraftiga branden på återvinningsanläggningen Heljestorp ser ut att vara under kontroll, uppger räddningstjänsten. VMA:t har avslutats och räddningstjänsten har lämnat platsen.
– Det brinner inte med öppna lågor längre och det har avtagit avsevärt, säger Andreas Elfström, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

ANNONS
|

Det var vid 09-tiden som räddningstjänsten larmades om en misstänkt terrängbrand i Vänersborgs kommun. Personal från det närliggande flygtornet hade slagit larm om svart rök som steg från skogen.

I ett senare skede visade det sig handla om en brand på återvinningsanläggningen Heljestorp, vid Trestad Center, utanför Vänersborg. Vid 10-tiden hade räddningstjänsten flera enheter på plats.

Svårsläckt brand

Strax innan 11-tiden meddelade Tero Paakki att insatsen förstärktes med fyra enheter. Branden var svårsläckt på grund av de stora högarna med sopor och skräp.

– Det brinner väldigt kraftigt i de här högarna för tillfället. Vi inväntar att anläggningen kommer med sin organisation, som kan köra fordon och försöka göra gator till oss och rensa runt omkring.

ANNONS

Utfärdat VMA

Vid 12-tiden meddelar Paakki att ytterligare förstärkning var på väg till branden.

– Det är en så pass kraftig brand och väldigt mycket skräp, så kommer det några vindpustar så tar den sig igen.

I samband med det utfärdade man ett så kallat VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten – och att allmänheten i området uppmanades att hålla sig inomhus och inte andas in röken.

"Under kontroll”

Strax efter klockan 13 meddelade räddningstjänsten att man har lyckats skapa några gator med grävmaskiner, men att sopbergen fortsatt stod i lågor.

– Vi håller på för fullt med detta och företaget hjälper till med sina maskiner och rensar bort det som inte brinner, sa vakthavande befäl Tero Paakki.

Vid 14.30-tiden uppgav Paakki att det var ett ungefärligt område om 50 till 60 meter som brinner, men att det inte fanns någon direkt spridningsrisk.

– De håller på att jobba för fullt, det är som en kolmila och brinner långt ner, sa han.

Vid 20-tiden uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll, men att det var ett pågående brandförlopp på platsen.

– Ytan som brinner har minskat väsentligt. Det ser väldigt bra ut, även fast det ligger rökmoln som stiger från själva branden. Det kommer det att göra ett bra tag, men nu är förhållandena bra – det blåser i stort sett ingenting, säger Tero Paakki.

ANNONS

Hur fortsätter insatsen för er del?

– Vi kommer att ha ett möte för att se hur vi ska agera, hur mycket personal vi ska ha kvar. Det är mycket troligt att VMA:t ligger kvar till i morgon, säger han.

Så skulle det också bli. Under hela natten har meddelandet stått kvar, och en ny utvärdering ska göras först vid 08-tiden på söndagsmorgonen.

– Men vid avstämningen i natt sades det att det varit framsteg. Det ryker fortfarande mycket men det går åt rätt håll, säger vakthavande befäl Simon Willner.

Vad som har orsakat branden är i nuläget oklart. Polisen har inte varit inblandade i lördagens insats, uppger polisens presstalesperson Christian Brattgård.

VMA:t är avslutat

Vid halv 9 på söndagsmorgonen avslutades VMA:t. Strax därefter meddelade Andreas Elfström, vakthavande befäl på räddningstjänsten, att man håller på att lämna platsen.

– Det kommer rök fortfarande, men det brinner inte med öppna lågor längre och det har avtagit avsevärt, säger han.

Företaget kommer att fortsätta arbeta på platsen med att fördela sophögar och bevaka röken.

– De har en god beredskap och goda resurser för att arbeta vidare med detta, så det arbetet behöver inte räddningstjänsten vara med på, säger vakthavande befäl Andreas Elfström.

ANNONS
ANNONS