Arkivbild. Uddevallabron i sig har inget med artikeln att göra.
Arkivbild. Uddevallabron i sig har inget med artikeln att göra.

Uddevalla porrkapad på Twitter

Ett stort antal svenska städer porrkapas just nu på Twitter och Uddevalla är en av dem. Under de senaste dagarna har antalet bilder eskalerat om man hashtaggar på någon av städerna.

ANNONS
|

Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Södertälje och Borås är några av städerna som drabbats av "kapningen". Söker man på någon av städerna på Twitter kan bilder på nakna bröst eller lättklädda unga kvinnor dyka upp, vilket SVT Nyheter Väst var först med att uppmärksamma.

– Det är naturligtvis inte bra. Alla kan ju hashtagga Uddevalla, så det är inget vi kan styra över, säger Ann-Louise Öhrn, kommunikationschef på Uddevalla kommun, och fortsätter:

– Vi får vara observanta och anmäla inläggen i den mån de dyker upp.

Eftersom Uddevalla inte är den enda staden som är drabbad hoppas Ann-Louise Öhrn att Twitter agerar.

ANNONS

– Drabbar det här många städer blir det säkert en uppmärksamhet kring det och förhoppningsvis säkerställer Twitter att det försvinner, säger hon.

Kommunen har ett eget Twitterkonto som de kontinuerligt bevakar och har koll på. Men vad som skrivs från andra konton, som på ett eller annat sätt förknippas med Uddevalla, är inte lika bevakat.

– Det finns ingen kontinuitet kring det, vi gör det inte hela tiden, men givetvis har vi bevakning. Sådant här dyker upp i olika sammanhang, men vi gör vårt bästa. Det här är en händelse som absolut leder till att vi ökar uppmärksamheten, säger Öhrn.

– Det finns många fördelar med sociala medier, men så finns sådana här avisidor också, fortsätter hon.

Marie Grusell, forskare i sociala medier och strategisk kommunikation på Göteborgs universitet, har inte hört talas om något liknande på Twitter tidigare.

– Men rent krasst försöker porrindustrin hitta nya vägar till klick helt enkelt, inte på det mest smakliga sättet kan man tycka. Att hashtagga med städer känns ju extremt långsökt. Rent spontant känns inte Twitter som en självklar plats för sexköpare, säger hon till SVT.

ANNONS