I Uddevalla hamn hanteras varje dag mellan 3000-6000 ton ammoniumnitrat.
I Uddevalla hamn hanteras varje dag mellan 3000-6000 ton ammoniumnitrat. Bild: Ulf Blomgren

Uddevalla hamn kan vissa dagar hantera 6000 ton av det högexplosiva ämnet

Det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat sägs ligga bakom tisdagens explosion i Beirut där över 100 personer miste livet och nästan 4000 personer skadades. I Uddevalla hamn förvaras samma ämne, men här kan volymerna vissa dagar vara de dubbla.

ANNONS
|

Över 100 personer har dött och nästan 4 000 personer har skadats i explosionerna som inträffade i Beirut i tisdags förmiddag. Enligt libanesiska myndigheter orsakades explosionerna av 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarats i en lagerlokal i hamnen.

LÄS MER:Det här vet vi om explosionen i Libanon

I Uddevalla hamn förvaras samma ämne, men i större omfattning.

– Här hanteras varje dag mellan 3000-6000 ton ammoniumnitrat, berättar vd Ulf Stenberg.

Ammoniumnitrat är ett högexplosivt ämne. Det används bland annat som konstgödsel och vid utvinning av mineral i dagbrott. Blandat med dieselolja, är ammoniumnitrat även ett välanvänt sprängmedel och har använts i terrorattentat världen över.

ANNONS

Det var ammoniumnitrat som Breivik använde för att tillverka bomben som han detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo sommaren 2011. Samma ämne användes även i bilbomben i Oklahoma, 1995 då 169 personer miste livet och ytterligare 467 skadades.

Exakt vad som orsakat explosionen i Beiruts hamn är ännu inte klarlagt. På en presskonferens hävdade USA:s president Donald Trump att det troligtvis handlat om en attack, men libanesiska myndigheter opponerade sig mot uttalandet.

Omkring 4000 personer har skadats och över hundra har bekräftats döda efter explosionen i huvudstaden i Libanon.
Omkring 4000 personer har skadats och över hundra har bekräftats döda efter explosionen i huvudstaden i Libanon. Bild: TT

Libanons premiärminister Hassan Diab bekräftade under tisdagen att explosionen orsakats av det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat. Enligt premiärministern ska ämnet förvarats i hamnen, utan tillräckliga skyddsåtgärder – i flera års tid.

LÄS MER:Varnades om faran i Beiruts hamn – agerade inte

Betydande skillnad i förvaring

Från Uddevalla hamn skippas ammoniumnitrat med stora lastfartyg till destinationer världen över. Tre till fyra gånger i veckan lastas fartyg med upp till 6000 ton ammoniumnitrat.

Att en liknande explosionen som den i Beirut skulle inträffa i Uddevalla är däremot inte troligt, säger Ulf Stenberg, vd för Uddevalla hamn.

– Har man ordning och reda underlättar det väldigt. Vi har stenkoll på varje enskild händelse i hela förloppet, försäkrar Ulf Stenberg.

Ulf Stenberg, vd för Uddevalla hamn
Ulf Stenberg, vd för Uddevalla hamn Bild: Ulf Blomgren

Hur hanteringen av explosiva ämnen ska gå till i Sverige regleras av svenska miljöbalken och EU-lagstiftade Reach-förordningen. I Uddevalla hamn förvaras ammoniumnitrat i så kallade big bags. Varje big bag har en tillåten maxvikt på 900 kilo – en betydande skillnad från förvaringen av ammoniumnitrat i den explosionsdrabbade hamnen i Beirut.

ANNONS

– När man ser bilder av den svarta rök som steg upp mot himlen innan explosionen i Beirut, kan man utgå från att ammoniumnitratet förvarats i en silo (en större förvaringsbyggnad konstruerad som en enda behållare). Förvarar du ammoniumnitrat i en silo skapar du ett tryck som omöjligt kan uppstå vid förvaring i big bags, säger Ulf Stenberg.

Säkerhetsavstånd hindrar bebyggelse

Hanteringen kring kemiska ämnen ska kontrolleras regelbundet. I Sverige är det statliga myndigheter som ansvarar för kontrollerna. Dessutom ska företaget själva genomföra egenkontroller av verksamheten.

Från platsen där det kemiska ämnet förvaras till närmaste bostadshus gäller ett säkerhets avstånd på minst 600 meter. Lika många meter mäter avståndet mellan lastkajen på Skeppsholmspiren till hotell-och konferensanläggningen Bohusgården i Uddevalla.

Från lastkajen är det ytterligare 350 meter till där ammoniumnitratet förvaras.

Om en olycka inträffar ska säkerhetsavståndet förhindra livsfara. Säkerhetsavståndet förklarar också varför Oljeberget fortfarande står tomt - trots Uddevallahems planer på ett nytt bostadsområde på berget. Bostäderna skulle helt enkelt ligga för nära hamnen.

Risken för explosion är dock liten, till och med obefintlig. Det hävdar åtminstone Ulf Stenberg. Så länge regelverket följs ska det inte finnas någon anledning att oroa sig.

– Skulle det finnas en risk, då skulle vi inte hantera ammoniumnitrat. Så enkelt är det, säger han.

ANNONS
ANNONS