Trendiga bollar i centrum till jul

Plötsligt hände det, på onsdagskvällen.

ANNONS
|

Någon tryckte på knappen – och så lyste de, de tusen juleljusen i centrum. Novembermörkret lättade en smula.

Stan är nu full av lysande girlanger, istappar och – mest iögonenfallande – de röda bollarna. Mannen som valt dem sitter på Uddevalla Centrumutveckling och heter Kent Håkonsen.

Hur kommer det sig att du valde just de här röda bollarna?

– Broarna i Uddevalla har inte haft några juldekorationer tidigare. Där finns runda blomkrukor, så jag utgick lite från det.

Dessutom är bollarna trendiga, man ser dem lite varstans ute i Europa, menar Kent Håkonsen. Men det är inte allt – de är miljövänliga också.

ANNONS

– De är gjorda av återvunnet material, och så är de energisnåla, med LED-lampor, säger Kent Håkonsen.

Treåriga Liv Memic-Lawrance är ute och går vid en av broarna. När hon får syn på bollarna pekar hon direkt, och farmor Milenka måste följa med och titta.

– Det är jättebra att de sätter på dem i november. Det är så mörkt nu, det här lyser upp, säger hon.

Vid den officiella invigningen på torget har hundratals Uddevallabor samlats, för att lyssna på bland annat julsånger och invigningstal. Många ser sig omkring och spanar in ljusprakten. Även här verkar julbollarna vara den stora snackisen.

– Det är lite ovanligt, men väldigt dekorativt, säger Marianne Brogård.

De nya juldekorationerna har kostat 850 000 kronor. Däremot går elkostnaden ner med den nya belysningen, från 80 000 kronor förra året, till en beräknad kostnad på 10 000 kronor i år.

ANNONS