Politiker backar om skattehöjning

Kommunalskatten höjs med 25 öre år 2014 i stället för 40 öre.

ANNONS
|

Det ger en skattehöjning på cirka 445 kronor per år för en medelinkomsttagare. –Prognoserna visar på högre skatteintäkter än beräknat och vi får dessutom 70-75 miljoner i engångsersättningar från AFA-försäkringen. Därför enades vi om att minska skattehöjningen till 25 öre, säger kommunalrådet Henrik Sundström (M). I juni röstade kommunfullmäktige igenom en höjning av kommunalskatten med 40 öre för 2014. Totalt behövde 170 miljoner hämtas in genom höjd skatt och minskade kostnader. Men beslutet var inte enigt. Kristdemokraterna, som ingår i den politiska majoriteten med M, FP; C och MP, ställde sig inte bakom skattehöjningen. Beslutet i fullmäktige togs därför med stöd av Sverigedemokraterna sedan Uddevallapartiet och KD lagt ner sina röster och S och V röstat emot. Nu visar prognoser från SKL (Sveriges kommuner och landsting) att kommunernas skatteintäkter blir större än beräknat under 2015 och 2016. De närmaste åren får också Uddevalla kommun tillbaka mellan 70 och 75 miljoner kronor från AFA-försäkringars överskott. –När vi beslutade om skattehöjningen i juni hade vi inte fått besked om hur mycket pengar vi skulle få tillbaka från AFA-försäkringen. Prognoserna är inte fullt lika positiva när det gäller skatteintäkterna för 2014. Men när vi väger samman åren 2014 till 2016 blir det en förstärkning av intäkterna. Därför justeras skatteökningen till 25 öre, säger Henrik Sundström (M). –Vi använder kommunalskatten som ett gummiband, men vi ska inte ha högre kommunalskatt än nödvändigt, säger Gunilla Magnusson (MP). Neddragningar och effektiviseringskrav på kommunala nämnder och förvaltningar kvarstår för 2014, liksom att det blir noll kronor i överskott. Däremot beräknas överskottet bli cirka 45 miljoner kronor 2015 och 87 miljoner kronor 2016. Kan det bli fler skattesänkningar? –Det är en diskussion vi får ta nästa år och som beror på om vi klarar de investeringar vi måste göra, säger Elving Andersson (C). Bland annat måste flera utdömda förskolor och Herrestadsskolan ersättas och kommunen behöver en ny brandstation. Några pengar till nya investeringar som badhus eller kulturhus finns inte, är alla politikerna i majoriteten överens om.

ANNONS

Låginkomsttagare med månadslön 16400 kr – höjd skatt med 300 kr/årMedelinkomsttagare med månadslön 22600 kr – höjd skatt med 720 kr/årHöginkomsttagare med månadslön 30200 kr – höjd skatt med 670 kr/år

–AFA-pengarna räddar årets budget, men det behövs mer än 25 öre i skattehöjning för att kommunen långsiktigt ska få en stabil ekonomi.Det säger oppositionsrådet Ingemar Samuelsson (S). Han är kritiskt till att den politiska majoriteten drar tillbaka beslutet om 40 öre i kommunal skattehöjning och i stället nöjer sig med 25 öre. Socialdemokraternas eget förslag var att höja kommunalskatten med 50 öre nästa år.–Det finns inget speciellt som talar för en dramatisk förbättring av ekonomin de närmaste åren, oavsett vilka prognoser som SKL kommer med. Man kunde ha stått kvar vid 40 öre i skattehöjning till dess att verkligheten säger något annat. Vi spelar redan med väldigt små marginaler, hävdar Ingemar Samuelsson.Pengarna som kommunen får tillbaka från AFA-försäkringen räddar årets budget och ger kanske ett nollresultat för nästa år. Men AFA-pengarna är engångsersättningar och där finns inte mer att hämta, enligt Ingemar Samuelsson. –Vi vet att vi kommer att få kraftiga kostnadsökningar för till exempel äldreomsorgen framöver och det krävs stora investeringar. Måste vi låna till investeringarna kostar det i ökade ränteutgifter som i sin tur måste betalas genom att kommunen tvingas dra ner på verksamheten.–Med allt vi vet idag behövs skattehöjningen på 40 öre. Jag tycker att kommunen riskerar den ekonomiska stabiliteten genom att inte ta ut med än 25 öre, säger Ingemar Samuelsson.

ANNONS