Vad potatisbristen kan få för konsekvenser för konsumenterna är svårt att säga, det beror på hur handeln gör, de har ganska stora marginaler, säger Ingemar Nilsson. "Men det borde ju bli någon krona dyrare för konsumenten"
Vad potatisbristen kan få för konsekvenser för konsumenterna är svårt att säga, det beror på hur handeln gör, de har ganska stora marginaler, säger Ingemar Nilsson. "Men det borde ju bli någon krona dyrare för konsumenten"

Lane-Ryr-odlaren inte drabbad av torkan

Den varma sommaren kan leda till brist på potatis i Sverige. I vissa länder ute i Europa ser det riktigt illa ut. Men Stig Olsson på Lane-Ryr potatis tror på en hyfsad skörd.

ANNONS
|

Förra året regnade den bort, i år kan torkan ta den.

–Det kommer bli brist på potatis, det tror jag faktiskt, mycket med tanke på den torka som har varit i södra Sverige och stora delar av Europa, säger Anders Nilsson, ordförande för branschorganisationen LRF-GRO:s potatissektion till TT.

Torkan i framför allt södra Sverige gör att det ser ut att bli brist på potatis framöver. Lokala variationer kan dock förekomma, till exempel ser det något bättre ut i norra Sverige.

Minskad areal

Förra året var ett riktigt uselt potatisår. Regn och vattenfyllda åkrar drabbade skörden hårt, omkring fem procent av den totala potatisskörden regnade bort i Mellansverige. Än så länge är det lite tidigt att ge en riktigt säker prognos för i år.

ANNONS

–Men rent allmänt så kommer det att bli mindre potatis tillgängligt eftersom vi har minskat arealen i år, säger potatiskonsulenten Ingemar Nilsson till TT.

Det har varit dålig lönsamhet i potatisbranschen i många år och det har nu alltså resulterat i att arealerna har minskats. En större areal än normalt har i år också använts till färskpotatis, vilket gjort att vinterpotatisen fått mindre plats.

Vattning räddade skörden

Men Stig Olsson på Lane-Ryr potatis är inte oroad över årets skörd.

– Klart att det varit torrt, men vi har bevattnat så det ser hyfsat ut. Det är bättre att det är varmt och sol än att regnar för mycket, och torrperioden har inte varit så lång, säger han.

Han odlar sju-åtta hektar, och har en å i närheten vilket är viktigt i torra tider.

– Det går åt mycket vatten, och kan man inte bevattna blir det för torrt, säger Stig Olsson.

Illa i Tyskland

Redan under förra året rådde potatisbrist i Europa, vilket har tärt på lagren, och det ser inte ut att bli bättre efter sommarens torka. Sen sättning har också påverkat och på sina håll ser det riktigt körigt ut.

–Tyskland får nog den lägsta skörd som de någonsin har haft, säger Ingemar Nilsson till TT.

ANNONS

Även Grekland, Italien och Spanien har haft stora problem med torkan. Och det finns en oro inom industrin för hur det ska gå, enligt honom.

ANNONS