Kommunen stämmer Markbygg på en miljon

Uddevalla kommun stämmer byggentreprenören Markbygg på en miljon kronor för de skador som förra året upptäcktes på den populära strandpromenaden.

ANNONS
|

Det var vid en besiktning under 2013 som flera skador upptäcktes vilket ledde till att promenaden stängdes av under en period.

Uddevalla kommun har i sin stämningsansökan kallat detta för dolda fel och anser att Markbygg, som hade en totalentreprenad för uppförandet under 2006-2008, bär ansvaret för skadorna.

– Vi har fört diskussioner med kommunen sen besiktningen och tyvärr kommer vi inte överens. Vi hävdar att de skadorna som upptäckts vid besiktningen uppkommit efter 2008 och därmed är de beställarens ansvar, alltså Uddevalla kommun. Vi beklagar att kommunen väljer att lämna in en stämningsansökan, säger Markbyggs vd Stefan Lundh i ett pressmeddelande.

ANNONS

Markbygg påpekar att kommunen först 2013 genomförde den första underhållsbesiktningen, trots en rekommendation att besiktiga vartannat år.

– Då dessa fel inte finns upptagna i varken slutbesiktningsprotokoll eller garantibesiktningsprotokoll anser vi inte att det är dolda fel utan att det är fel som har uppstått efter garantitidens utgång. Sådana fel ska beställaren, Uddevalla kommun, ansvara för, säger Lundh. – Självklart tar vi ansvar för de fel vi gör – för alla våra kunder och samarbetspartners. Och vi vill fortsätta vårt goda samarbete med Uddevalla kommun. Men när det gäller Strandpromenaden visar samtliga protokoll att vi inte har gjort några fel, säger Stefan Lundh som låter en advokatbyrå hantera ärendet.

Även Uddevalla kommun har tagit juridisk hjälp i frågan och Martin Hollertz, kommunens gata- parkchef, känner sig trygg i de besked han fått om läget och förutsättningarna för en framgångsrik process - om det nu går så långt.

– Vi har gjort en gedigen utredning där vi tittat på kostnaderna, både de som vi själva ska ta och de som vi anser att Markbygg ska ansvara för.

Enligt Hollertz handlar det om totalt 1,6 miljoner kronor där Markbyggs del är för ganska exakt en miljon.

Markbyggs uppgifter om att uteblivit underhåll skulle ha orsakat skadorna vill han inte gå med på.

ANNONS

– Vi hävdar att det inte är så. Vi har försökt göra en uppriktig, rak och rättvis bedömning eftersom vi vill ha en fortsatt god relation med Markbygg, säger Martin Hollertz.

Han signalerar också om att han gärna ser en förlikning innan det blir förhandling i tingsrätten.

– Det är ett möte på gång. Vi är fortfarande på "speaking terms", konstaterar han.

ANNONS