Nobbad. Thoren school of innovation håller till på kasernområdet i Uddevalla och får avslag på sin ansökan att erbjuda fler utbildningar.
Nobbad. Thoren school of innovation håller till på kasernområdet i Uddevalla och får avslag på sin ansökan att erbjuda fler utbildningar.

Friskola får nobben efter misskötsel

Bolaget som driver Thoren school of innovation har inte skött sin skola i Stockholm. Därför får man nej på ansökan att utöka gymnasieprogrammen i Uddevalla.

ANNONS
|

Skolinspektionen har avslagit en ansökan om att få starta fler program på det privata gymnasiet Thoren school of innovation. Anledningen är hur företaget har skött sin skola i Stockholm.

Thoren school of innovation i Stockholm visade i november 2017 brister i undervisning och lärande när det gällde trygghet, studiero och kränkande behandling. Tiden för undervisning var också för kort.

Om inte bristerna var åtgärdade senast den 19 april skulle skolan betala ett vite på 500 000 kronor. Samma dag som tidsfristen gick ut meddelade skolan att sakerna var åtgärdade. Efter ny inspektion konstaterade ändå inspektionen att bristerna fanns kvar. Tillstånden för skolan drogs då in strax före midsommar i år.

ANNONS

"Det är bara att gilla läget"

Enligt skolinspektionen visar bristerna i Stockholm att företaget inte har förmåga att följa föreskrifterna som gäller för utbildningarna.

– Det är bara att gilla läget.Det är bara att gilla läget precis som alla skolor. Men vi får betala ett högt pris för det nu. Det finns ideologiska invändningar mot oss som spelar in här, tror Niklas Westman, informationschef, Thorengruppen.

Friskolan har även tidigare fått avslag på liknande ansökningar. Men av andra skäl. Skolinspektionen tyckte då inte att det fanns tillräckligt stort elevunderlag för fler skolor i kommunen.

– Det är ren rutin att vi får nej på sådana ansökningar. Många andra skolor ansöker också om att få starta fler utbildningar på olika orter. Vi har 37 skolor runt om i landet, fortsätter Niklas Westman.

"Det blir problem för eleverna om en skola inte klarar sig"

Barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla stod på skolinspektionens sida i det ärendet.

– Vi har ett stort utbud av skolor i kommunen. Det blir problem för eleverna om en skola inte klarar sig utan måste stänga. Det visar nedläggningen av Bauergymnasiet i Uddevalla, menar Cecilia Sandberg(S), ordförande, barn och utbildningsnämnden.

Hon tror att problemen med friskolan i Stockholm nu påverkar inställningen till skolan i Uddevalla.

– Jag tror inte att det finns några brister på Thoren school of innovation i Uddevalla. Men det finns en oro efter beslutet om skolan i Stockholm. Man bör kolla upp ordentligt om det till exempel finns några anmälningar till skolinspektionen mot en skola, innan man söker till den, säger hon.

ANNONS

Skolan i Stockholm drivs vidare trots sommarens beslut sedan Thoren school of innovation överklagat beslutet i domstol. Ett avgörande kan komma till årsskiftet gissar bolagets informatör.

ANNONS