Claes Nabrink och Erland Holmdahl sitter på Nabrinken. Claes Nabrink har givit namn åt platsen. "Jag är tacksam för att få en plats uppkallad efter mig medan jag lever", säger han.
Claes Nabrink och Erland Holmdahl sitter på Nabrinken. Claes Nabrink har givit namn åt platsen. "Jag är tacksam för att få en plats uppkallad efter mig medan jag lever", säger han.

Fem år med Strandpromenaden

På fredagen är det fem år sedan Strandpromenaden invigdes. Olyckskorparna har flaxat iväg. Kvar finns bara en och annan sjöfågel, som krusar vattnet framför träbryggan.

ANNONS
|

Där går Claes Nabrink och Erland Holmdahl. De skrattar och minns, men blickar också gärna framåt, mot Strandpromenaden – etapp 2.

– Här! Det var här jag låg och kröp på plankorna våren 2005. Jag hade cyklat omkull och krossat hälen, och behövde ut för att ta ställning till något kring bygget, säger Claes Nabrink, kommunens projektledare för Strandpromenaden.

Nu är han, åtminstone delvis, pensionerad och tycker inte att han kunde ha fått en bättre avrundning på karriären än just det här projektet. Dessutom fick han en tryckbank uppkallad efter sig, Nabrinken.

Mannen som gav ansikte åt insamlingen av pengar för att slutföra bygget av Strandpromenaden, initiativtagaren Erland Holmdahl, hade också gärna namngett en plats vid bryggan.

ANNONS

– Det finns ju stora öar som heter Öland och Gotland. När man skulle namnge Svenskholmen tyckte jag att man, i likhet med det, kunde ha döpt den till Erland, säger han.

Under de fem åren som gått har Strandpromenaden fått priser, och massvis med positiva tillrop. Både Claes Nabrink och Erland Holmdahl upplever att de som tidigare var negativa till projektet inte har hörts av alls.

– Jag tror att Strandpromenaden var en mental kick för Uddevallaborna. Den står som symbol för vad man kan fixa tillsammans, säger Erland Holmdahl.

Han beskriver hur kommunen och näringslivet samarbetade med ideella föreningar, skolor, media, och privatpersoner, kring en gemensam vision.

Och inför framtiden finns massvis med nya förslag på hur Uddevallas marina profil ska stärkas ännu mer.

– Jag drabbar Claes ständigt med Strandpromenaden – etapp 2, säger Erland Holmdahl.

Planer på en pir från Nabrinken ut mot Lillholmen med kallbadhus, konferens och restaurang har redan presenterats, bland annat för politiker och tjänstemän i kommunen.

Bland de idéer som inte kommit lika långt finns det som Erland Holmdahl kallar för Sveriges häftigaste fisk- och skaldjursrestaurang.

– Den skulle hänga ut över Hästepallarna, och ha en glashiss ner under vattnet, där man kunde stå och titta på fiskarna.

ANNONS

Claes Nabrink menar att det som behövs för att nya etapper på Strandpromenaden ska kunna bli verklighet är konkreta lösningar för ekonomi och förvaltning.

– Det är också tuffa förutsättningar geotekniskt här, eftersom berget är så dåligt, säger han.

När Claes Nabrink och Erland Holmdahl går och småsnackar under promenaden på träbryggan är det ingen tvekan om att de är stolta över sitt arbete.

– Du, jag var i Norge för ett tag sedan, och körde Atlantkustvägen. Jag gjorde reflexionen att vår strandpromenad definitivt inte ligger efter, säger Claes Nabrink.

– Jag håller med om att när man har varit runt på olika ställen står den sig estetiskt mycket väl, säger Erland Holmdahl.

ANNONS