Fängelse för grov stöld hos bekant

En 37-årig kvinna och en 39-årig man bröt sig in i en bekants lägenhet. De två plockade med sig bland annat tv, kamera och kläder, och döms för grov stöld. Mannen får fängelse, och kvinnan skyddstillsyn.

ANNONS
|

37-åringen och 39-åringen uppger att de ville ha tillbaka högtalare som lånats ut till en bekant. Denne bekräftar skulden till mannen och kvinnan.

Enligt dem försökte de komma i kontakt med den bekante för att prata om högtalarna. Denne berättar att han hade tidigare fått sin ruta krossad av andra personer, flyttat till sina föräldrar och bytt telefonnummer – det var därför svårt att få kontakt med honom.

I juni i år begav sig mannen och kvinnan till sin bekant.

Fjärrkontroll i fickan

Kvinnan säger att hon ropade på den bekante. När hon inte fick svar tog hon bort spånplattan som satt för fönstret, gick in och hon tror att hon öppnade dörren för 39-åringen. Bytet blev tv, dator, kamera, kläder och högtalare.

ANNONS

En granne tillkallade polis, som mötte gärningsmännen nära lägenheten.

Nära deras bil hittade polisen stöldgods, och en fjärrkontroll påträffades i mannens ficka.

Mannen och kvinnan förnekar brott, och menar de på grund av oro för den bekante brutit sig in hans lägenhet. Sakerna, hävdar de, har tagits som pant för högtalarna.

Sex månaders fängelse

Uddevalla tingsrätt dömer de två för grov stöld. Båda förekommer i brottsregistret sedan tidigare. Mannen dömdes senast i maj för stöld, narkotikabrott och brott mot knivlagen till skyddstillsyn. Domen är överklagad och har inte vunnit laga kraft.

För den grova stölden döms 39-åringen till sex månaders fängelse. Den 37-åriga kvinnan får skyddstillsyn.

Åtalet innehöll också misstankar mot den 39-årige mannen angående en annan grov stöld i samband med ett inbrott i Herrestad i januari. Han frias av tingsrätten i det fallet. Visserligen ledde spår från brottsplatsen ut i terrängen där man hittade en cigarettfimp med mannens dna. Han har förklarat detta med att han brukar promenera i området, och tingsrätten anser inte att det går att bevisa hans skuld.

ANNONS