En sång om vänskap

Äsperödsskolan firade FN-dagen genom att lansera en nyskriven sång om gemenskap. Samtidigt avslutades projektet "Sträck ut din hand" med att eleverna presenterade sina volontäruppdrag.

ANNONS
|

På Äsperödsskolan arbetar alla tillsammans med olika ämnesövergripande projekt. Det har bland annat varit projekt om Uddevalla förr i tiden, om allemansrätten, om rymden och om OS. Nu senast har det handlat om mänskliga rättigheter och hur vi med våra handlingar kan vara med och påverka vår omvärld.

– Tematiskt arbete är ganska stort här. Vi försöker samverka så mycket som möjligt mellan klasserna och blanda elevgrupperna. Vi startar varje projekt med en happening och avslutar med en fest, säger Rickard Nilsson, klasslärare för årskurs 5. I samband med festen sjunger alla tillsammans i ett "storsjung". Inför FN-dagen hade Rickard Nilsson skrivit en ny Äsperödsvisa, som handlar om den gemenskap man vill ha på skolan. – Jag har snickrat ihop en visa som passar bra till temat. Texten handlar om hur vi kan ta hand om varandra. Alla elever har hårdtränat inför premiären. 11-årige Robin Torin tycker att det gick bra i dag. Han gillar att jobba med gemensamma projekt. – Det är kul att våra lärare är så passionerade i allt de gör. Då känner jag att jag vill lära mig mer, säger han. Robin går i klass 5, som har gjort armband med texter om fred som de ska sälja. Pengarna kommer att skänkas till volontärorganisationer som arbetar i krigsdrabbade länder. – Det här temat handlar ju om att vara volontär, att göra något för andra utan att få något själv. Det räcker att någon annan blir glad. Eleverna har varit väldigt engagerade, säger Rickard Nilsson. Några klasser har varit på äldreboendet Rosenhäll och sjungit gamla barnvisor, andra har lärt ut svenska lekar till nyanlända barn. På måndag har Den globala skolan ett seminarium om lärande för hållbar utveckling i Karlstad. Äsperödsskolan har bjudits in för att presentera sitt arbetssätt med ämnesövergripande teman och arbetsgrupper, där lärare, fritidspersonal och förskollärare planerar projekten tillsammans. – Den stora vinsten är att vi stärker gemenskapen, både i personalgruppen och bland eleverna. Det blir en otrolig "vi-känsla", säger rektorn Karin Isaksson.

ANNONS
ANNONS