Lina Ohlsson och Sofia Olsson, med döttrarna Ella och Alicia, båda 7 månader, var tidigt på plats i bokhandeln på Torp. – Jag har med mig en lång lista med böcker jag vill ha. De som ligger i vagnen redan, några barnböcker, pyssel- och trädgårdsböcker, stick- och faktaböcker. Jag är en bokmal utöver det vanliga, säger Lina Olsson.  – Ja, du ska ha allt, skrattar Lina som främst planerat att köpa barnböcker.
Lina Ohlsson och Sofia Olsson, med döttrarna Ella och Alicia, båda 7 månader, var tidigt på plats i bokhandeln på Torp. – Jag har med mig en lång lista med böcker jag vill ha. De som ligger i vagnen redan, några barnböcker, pyssel- och trädgårdsböcker, stick- och faktaböcker. Jag är en bokmal utöver det vanliga, säger Lina Olsson. – Ja, du ska ha allt, skrattar Lina som främst planerat att köpa barnböcker.

En riktig bokfest för stora och små

Bokrean är en årlig högtid för alla som tycker om att läsa. De stora bokkedjorna skickar ut kataloger med i stort sett samma innehåll. På Böcker & Blad däremot kan man fynda böcker utanför mittfåran.

ANNONS
|

En timme före ordinarie öppningstid släppte Gunnel Hedenblad, vd och ägare, in de första kunderna till Böcker & Blad i Torps köpcentrum.

–Det är inte så många kunder nu. De flesta kommer efter tio, säger Karin Pettersson som arbetar i bokhandeln.

–Ja, här ser nog mörkt och skeptiskt ut så här dags, när det inte är öppet någon annanstans här inne, tillägger Gunnel Hedenblad.

Lång förberedelse

Årets bokrea har förberetts länge. Först ska man göra plats för reaböckerna, sedan ska de packas upp och läggas fram snyggt i butiken. Totalt sett tror Gunnel Hedenblad att det handlar om en veckas intensivt arbete.

ANNONS

–Sedan måste vi bygga om hela tiden under rean när böcker tar slut. Det får inte bli hål någonstans.

Trots det extra arbetet ser Gunnel Hedenblad bokrean som ”en happening” och att det är en positiv tillställning.

–Vi hoppas att det får vara kvar. Det är också viktigt att hålla på datumet, att alla börjar samtidigt. Igår hade vi många kunder inne som ville handla redan då, men det går inte.

Faktaböcker

Bland årets reaböcker rekommenderar Gunnel Hedenblad faktaböcker. De har också gott om litteratur på rea som inte går att hitta bland de stora bokkedjornas reasortiment.

–Vi har mycket annat, till exempel många böcker om Bohuslän och vi plockar även titlar från våra egna hyllor. Men vi köper in vår litteratur från samma leverantörer som de andra bokhandlarna så visst finns det en del samma också, säger Gunnel Hedenblad.

Högtid

Wivan Josefsson hade redan hunnit köpa en hel kasse med deckare och ”lättlästa böcker” i en annan bokhandel, men var på jakt efter diktböcker också.

–Det är en högtid med bokrea, det har det alltid varit. Förr var jag den som hängde på låset, säger hon.

ANNONS