Emausvillan hotas av rivning

Gula villan på Emaus hotas av rivning. Delar av taket och fasaden har stora fuktskador.…

ANNONS
|

Alternativet är att renovera huset, men då måste politikerna bestämma vad huset ska användas till och ge pengar till renoveringen.

Att riva Gula villan vore ett helgerån, enligt byggnadsantikvarie Lars Rydbom på Bohusläns museum.

–Byggnaderna är en viktig del av naturreservatet och bär på en kulturhistoria som vi ska värna om. Rivs Gula villan blir det en oerhört stympad miljö på Emaus, tycker Lars Rydbom.

Det är Uddevalla kommun som äger Gula villan med tekniska kontoret som förvaltare. Huset har stått oanvänt sedan 2008. När fasaden målades i somras upptäcktes stora fuktskador under plåttaket på tillbyggnaden som vetter mot ladugården. Fukt och angrepp av hästmyror har också delvis förstört bärande stolpar, takbjälkar och plankor innanför panelklädseln.

ANNONS

–Vi visste att taket var fuktskadat, men det var värre än vi kunnat föreställa oss. Hur omfattande skadorna är vet vi inte eftersom arbetet avbröts, säger fastighetsförvaltare Bertil Hjertell.

Han skriver i ett förslag till politikerna i tekniska nämnden att det finns två alternativ – antingen riva Gula villan eller bestämma vad huset ska användas till och i så fall om det ska renoveras. Om villan rivs passar platsen bra för en ny parkeringsplats för besökarna, enligt förslaget.

–Det går inte att säga hur mycket det skulle kosta att återställa Gula villan. Blir det ett annat beslut än rivning måste vi få pengar att utreda vad som måste göras och vad det kan kosta, säger Bertil Hjertell.

Lars Rydbom drar paralleller med hur kommunen ville riva torpstugan Klaras på källaren i Kärlingesunds naturreservat och en gång även Villa Älvkullen. Båda byggnaderna räddades av engagerade privatpersoner och marknadsförs idag som pärlor i kommunen.

–Gula villan representerar ett stort kulturhistoriskt värde. Byggnaderna på Emaus var ett viktig skäl för att bilda naturreservatet 1967, säger kommunantikvarie Carl Casimir på kultur- och fritidsförvaltningen.

Han påminner om att Emaus byggnader i kommunens kulturmiljövårdsprogram anses ha stort värde och att Emaus är det enda kvarvarande landeriet i Uddevalla. Att riva Gula villan skulle också gå stick i stäv mot de kulturpolitiska målen som kommunfullmäktige godkänt.

ANNONS

Problemet är att varken tekniska nämnden eller någon annan får några extra pengar till underhåll av kulturhistoriska byggnader. Gamla värdefulla byggnader är allas ansvar, samtidigt som det inte finns någon som har ansvaret, konstaterar Carl Casimir.

–Det kostar pengar att ta hand om husen, men vi får också något värdefullt för pengarna.

ANNONS