Det här kan du göra på sportlovet

Sportlov brukar förknippas med skidåkning, men för den som vill göra något annat väntar ett stort utbud av aktiviteter nästa vecka. Pimpelfiske, bokfika, cirkusskola och animation för att nämna några.

ANNONS
|

Sportlovet har sitt ursprung i 1940-talets Sverige, då eleverna fick en vecka ledigt för att spara in på uppvärmningen av skolorna. Kokslov kallades det då. Nu är sportlovet en efterlängtad lovvecka, ofta full av olika aktiviteter att pröva på, både inomhus och utomhus, fulla med fart och fläkt likväl som lugna och stillsamma.

På stadsbiblioteket i Uddevalla är det bokfika på torsdag. Upplägget är enkelt – ta med en bok, biblioteket bjuder på fika och så pratar man om böcker tillsammans.

–Barn och ungdomar har ett enormt behov av att få prata med någon om sina läsupplevelser. Tidigare har vi haft bokslukarklubb, där vi läste tillsammans med barn och unga på fritiden, berättar bibliotekarie Mervi Kalliainen.

ANNONS

Det finns två grupper, en för dem mellan 10 och 12 och en för dem mellan 13 och 15. Även de som inte har någon bok att ta med är välkomna.

–Vi tar med böcker också, säger Mervi Kalliainen och tillägger att för att vara med ska man anmäla intresse senast på måndag den 21:e.

Som vanligt kommer det också att visas vinterlovsbio på biblioteket, även det sker på torsdag. Workshopen i prova på animation på stadsbiblioteket är dock så populär att den dessvärre redan är fullbokad.

För den som hellre vill tillbringa lovet utomhus finns bland annat sportfiske att prova på vid två tillfällen nästa vecka. Då är det fritt fiske på Vrångevattnet på onsdag och Smedsvattnet på söndag.

–Vi vänder oss till alla åldrar, från barn och upp till 80. Alla är välkomna. Se till att ta med varma kläder och mat, säger Gert-Ove Nygren på Uddevalla Sportfiskeförening.

Ett tiotal medlemmar från sportfiskeföreningen kommer att finnas på plats och hjälpa till med att borra hål, ge goda råd och hålla elden igång. Det finns också viss pimpelutrusting och isdubbar att låna, men om man har eget får man gärna ta med det.

I Vrångevattnet kan man enligt Gert-Ove Nygren få lite av varje, som gädda, mört och abborre, men ingen ädelfisk. Det finns det däremot i Smedsvattnet där det går att få regnbåge på kroken.

ANNONS

–Vi hoppas att vi får vädret med oss, så att många kan komma. Och om man inte vill fiska kan man ta med sina skidor och ta en tur på isen.

Det finns också flera teaterpjäser att välja mellan under sportlovsveckan: I Mumindalen, Sagan om de tre små grisarna, En ovanlig dag (som är en improviserad berättarteater) och 2022–vad har vi på pizzan då? För den djurintresserade har Bohusläns museum flera aktiviteter som handlar om djur, men även filmvisning och möjlighet att pröva på att göra abstrakta konstverk.

Flera fritidsgårdar håller öppet under veckan, med aktiviteter både för elever på mellanstadiet och på högstadiet.

VadVarNärFör vem

CirkusskolaUddevalla Folkets husmåndag-torsdagfrån 6 år och uppåt

Animation, prova påNorgårdens bibliotekonsdagfrån 9 år och uppåt

Animation, prova påLjungskile bibliotektorsdagfrån 9 år och uppåt

VinterlovsbioStadsbibliotekettorsdagfrån 7 år (yngre i vuxens sällskap)

BokfikaStadsbibliotekettorsdag10–12, 13–15 år (två grupper)

BordtennisVästgötavägen 30torsdag-fredag–*

DiscobowlingUddevalla bowlinghallmåndag-fredag–

RidningEmaus lantgårdmåndag-fredag, söndag–

RidningLjungskile ridklubbmpndag-onsdagfrån 7 år

PimpelfiskeVrångevattnetonsdag–

FamiljefiskeSmedsvattnetsöndag–

LuftgevärsskytteSkyttestugan Sannerödmåndag, torsdag–

LuftgevärsskytteJaktstugan Rotviksbromåndag–

KnattegympaFriskis&Svettis, Sörviksgårdentorsdag4–6 år

KendoÖstrabogymnsiets lilla halltisdag, torsdagfrån 14 år

PysselKulturens hus, Hälle Lidermåndag-onsdag–

SchackStora Nygatan 4Btisdag-torsdag–

Barnens vasaloppSportstugan, Bjursjönsöndag–

SkidåkningKlämmanmåndag–

BadWalkesborgsbadetmåndag-söndag–

* – ingen ålder har angetts

Vissa aktiviteter har begränsat antal platser, kräver föranmälan och kan vara fullbokade. För vissa utgår en avgift. Fullständig information om sportlovsaktiviteter finns på kommunens hemsida uddevalla.se. Med reservation för eventuella fel eller ändringar.

ANNONS