De längtar redan till nästa ramadan

Efter 29 dagar av fasta firas eid al-fitr, avslutningshögtiden. Nora Shaat, 32, önskar att ramadan varade ännu längre. – Det känns så långt att vänta till nästa gång, säger hon.

ANNONS
|

Under torsdagsförmiddagen samlades cirka 600 personer på Mötesplatsen Dalaberg, och 230 godispåsar delades ut till barnen.

I tre dagar firas den muslimska högtiden eid al-fitr. Fastebrytandet firas genom att släkt och vänner möts, gåvor byts, och måltider dukas upp.

Det kan vara svårt att inte äta och dricka under de ljusa timmarna, enligt Emad, 43, och Nora Shaat, 32. Men de är ledsna över att ramadan är slut.

Gemenskap

– Man äter tillsammans och ber tillsammans. Det är en härlig tid och mycket folk i moskén, säger de.

Under ramadan, berättar paret, känner man sig stark i tron och kroppen rensas på gifter.

ANNONS

– Man känner sig nära gud och nära jorden och gör bra saker. Man blir klarare i huvudet av att inte tänka på mat och dryck, och laddar för hela året känslomässigt, säger Hamdy Bassiony, 34, innan eftermiddagsbönen.

Inga värmeproblem

I moskén läggs pengar i en låda med skriften zakat al-fitr – allmosor är en viktig del av ramadan.

Värmen har inte varit ett problem, enligt de Bohus-läningen pratar med.

– Man är alltid lite orolig innan då det är långa dagar på sommaren, men efter två-tre dagar anpassar sig kroppen, säger Abdallah Abou-Taouk, 30, vice ord-förande för islamiska sunnicentret i Uddevalla.

I Mellanöstern är det 35–40 grader, tillägger han. Och skulle man inte klara av att fasta är det bara att bryta enligt de tydliga undantag som finns.

Emad och Nora Shaats son Alaadin, 12, spelade fotbollscup med Oddevold mitt under värmen och ramadan.

– Jag blev lite trött, men det funkade bra, säger han.

ANNONS