Erik Bergman (FP) och Cecilia Sandberg (S) debatterade skolfrågor. Foto: Lasse Edwartz
Erik Bergman (FP) och Cecilia Sandberg (S) debatterade skolfrågor. Foto: Lasse Edwartz

Budget-ja efter sju timmars debatt

Efter sju timmars debatt antog kommunfullmäktige majoritetens budgetförslag för 2015. SD och UP avstod från att rösta. De hetaste debatterna handlade om socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

ANNONS
|

Beslut i hörsalen på Bohusläns museum innebär att 2015 års budget för Uddevalla blir på 2,706 miljarder kronor förutsatt att den borgerliga majoriteten vinner höstens val.

Om däremot oppositionen, S och V, tar hem segern hamnar budgeten på 2,743 miljarder, det vill säga 37 miljoner mer. Då ingår höjd skatt med 25 öre.

Majoriteten vill ge barn- och utbildningsnämnden 40,5 miljoner kronor mer än 2014, pengar som ska gå till vuxenutbildning, mindre grupper i de yngre åldrarna, förbättrad rektorsorganisationen och till barn med särskilda behov.

Oppositionen vill satsa 55 miljoner kronor på bland annat natt- och kvällsöppen förskola, stärka lärarna och ha färre barn i de 20 största klasserna.

ANNONS

Socialnämnden får 18,3 miljoner mer än 2014 av majoriteten, för att minska ensamheten hos de äldre, nya LSS-boenden och att underlätta för fler trygghetsboenden.

Här vill oppositionen satsa 30,5 miljoner mer bland annat för att återöppna Arödsdals äldreboende, minska ensamheten genom äldrecentra och vid behov öppna platser på Rosenhäll.

Majoriteten ifrågasatte bland annat oppositionens beräkningsunderlag.

Elving Andersson (C), socialnämndens ordförande, hävdade att det enda rätta är att luta sig mot Sveriges kommuner och landstings beräkningar om läget medan oppositionen har utgått från att det blir regimskifte och de ekonomiska förändringar det kan innebära.

– Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten, brukar man säga. Man måste bygga på tillgänglig kunskap om läget idag och då är det SKL:s beräkningar, sade han.

– Det är väl klart att vi måste gå på att det blir en socialdemokratisk regering. Allt annat vore hål i huvudet,kontrade oppositionsrådet Ingemar Samuelsson (S).

Medan Elving Andersson (C) tyckte att socialnämnden har fått sin verksamhet på rätt köl igen efter flera år av tuffa besparingar, menade Stefan Skoglund (S) att läget inte alls är stabilt.

– Jag anser inte att vi är på väg åt rätt håll, sade han och anklagade majoriteten för de senaste årens stora underskott i socialnämnden.

ANNONS

Elving Andersson hävdade att man inte hade dragit ner på både hemtjänst och och särskilda boendeplatser samtidigt.

– Vi har en kraftig ökning av hemtjänsten, sade han.

Stefan Skoglund opponerade sig genast.

– Ni har haft en budgetintension att dra ner på båda men ni har inte lyckats med hemtjänsten, sade han.

Jan Gunnarsson (S) gick då upp och framförde sin åsikt.

– Det är inte möjligt att dra ner på både hemtjänst och boende samtidigt. Bortser man från pengarna är det en inhuman situation. Jag tror att ni har gjort det här för att hålla nere skattesatsen. Ett samhälles välstånd beror inte på skattesatsen utan hur väl vi tar hand om våra äldre.

Inlägget följdes av tystnad, sedan tackade Elving Andersson för ett balanserat inlägg.

Skolfrågorna debatterades framför allt av Cecilia Sandberg (S) som bland annat framhöll att var femte elev i majoritetens Uddevalla inte klarar målen medan bland annat Magnus Jacobsson (KD) betonade de mjuka värdena, att enskilda barn måste få stöd, liksom invandrargrupper som halkar efter och även killar.

Han poängterade också att politikerna måste arbeta för att minska bostadssegregationen.

Se vår liverapportering här nedanför

I majoritetens förslag får Kultur- och fritidsnämnden får 1,7 miljoner kronor mer, miljö- och stadsbyggnadsnämnden 1,5 miljoner, tekniska nämnden 6,0 miljoner kronor och kommunstyrelsen 18,9 miljoner.

ANNONS