Briggen Restaurang och Café på Torp i konkurs

Den anrika restaurangen Briggen på Torp köpcentrum har begärts i konkurs. Nu har man stängt.
"Man kan bara pressa sig tills man når en gräns”, skriver ägaren Danny Hassan.

ANNONS
|

Briggen Restaurang och Café har länge varit ett populärt val för matsugna besökare på Torp Köpcentrum. Med sitt centrala läge och uppskattade meny med fokus på husmanskost har man tillfredsställt lunchgäster i många år.

Men nu ser det ut att vara över. Den som besöker Briggen i dag möts nämligen av nedsläckta lokaler, stängda dörrar och skyltar med budskapet ”Stängt på grund av konkurs”. Och så har det varit sedan i måndags.

”Stängt på grund av konkurs”. Det är budskapet som besökarna möts av utanför Briggen i dag.
”Stängt på grund av konkurs”. Det är budskapet som besökarna möts av utanför Briggen i dag. Bild: Läsarbild

– Det stämmer. De har begärt sig själva i konkurs, säger Fredrik Wändel, centrumchef på Torp Köpcentrum, som dock inte vill kommentera bakgrunden till konkursen.

”Det är jättetråkigt”

Däremot beklagar han konkursbeskedet, som säkerligen kan tänkas göra en och annan stamgäst både överraskad och besviken.

ANNONS

– Vi har känt på oss att det var den här vägen det skulle gå under ett tag, men det är jättetråkigt, så klart, säger Fredrik Wändel.

Framtiden oklar

Vad som nu kommer att hända med de lokaler som restaurangen huserat i är för tidigt att säga, men läget kommer att klarna framöver, enligt centrumchefen.

”Vi har känt på oss att det var den här vägen det skulle gå under ett tag”, säger Fredrik Wändel, centrumchef på Torp köpcentrum.
”Vi har känt på oss att det var den här vägen det skulle gå under ett tag”, säger Fredrik Wändel, centrumchef på Torp köpcentrum. Bild: Lasse Edwartz

– Det är inget vi kan gå ut med nu. Just nu håller en konkursförvaltare på att bilda sig en uppfattning om situationen. Men dialoger förs.

Förlorade alkoholtillståndet

Bohusläningen skrev förra året om att Briggen Restaurang och Café förlorade alkoholtillståndet. Detta efter att en utredning av Uddevalla kommun visat på brister gällande både ekonomin och alkoholhanteringen på restaurangen.

Samtidigt som beskedet kom om Briggens konkurs så stod det även klart att Etagegrillen på Överby köpcentrum i Trollhättan går samma öde till mötes. Detta eftersom de båda restaurangerna ägs av samma holdingbolag.

Stora hyresskulder

– Det finns väldigt stora hyresskulder. Hyresvärden har sagt upp hyreskontraktet, och har du ingen lokal så är det inte mycket att göra, säger Susanne Wiklund, konkursförvaltare på advokatfirman Kjällgren, om Briggens konkurs.

Hon nämner coronapandemins effekter som en tänkbar orsak till de ekonomiska problem som uppstått i bolaget.

– Man köpte Briggen bara några månader innan pandemin slog till, så det är säkert så att de har fått kämpa.

ANNONS

På Briggen fanns det enligt Susanne Wiklund sju anställda, och på Etagegrillen tre anställda och en chef.

– De blir nu uppsagda, och så får man göra en bedömning om de har rätt till lönegaranti och sådana saker, säger Susanne Wiklund.

Ägaren: ”Man kan bara pressa sig tills man når en gräns”

Ägaren till de båda restaurangerna heter Danny Hassan och kommenterar konkursbeskedet i ett sms till Bohusläningen:

”Det har varit svåra tider att kämpa sig igenom sedan pandemin, men nu tog orken slut. Man kan bara pressa sig tills man når en gräns.”

ANNONS