Bowlinghallen riskerar förbud

Åtgärda säkerhetsbristerna kring bowlingmaskinerna eller sluta att använda dem. Det skriver arbetsmiljöverket i en underrättelse till bowlinghallen i Uddevalla.

ANNONS
|

De 16 maskiner som används i Uddevallas kommunalt drivna bowlinghall är tillverkade 1964. De skyddsanordningar som lagen kräver uppfylls inte av maskinerna, därför måste de uppdateras för att få användas vidare.

– I nuläget finns en säkerhetsrisk vid underhåll, service och felavhjälpning, säger arbetsmiljöinspektör Tommy Fahlander.

Han påpekar att maskinernas ålder egentligen inte är ett problem, och att Uddevalla inte utmärker sig i förhållande till andra bowlinghallar i landet.

– Vi påbörjade en nationell tillsynsinsats för ett år sedan, i princip har alla bowlingmaskiner samma problem. Vi gör ju dagligen sådana här kontroller inom industrin, men bowlingmaskiner är ett område som blivit bortglömt. Det har uppmärksammats för att det har skett olyckor utomlands, säger Tommy Fahlander.

ANNONS

Kostnaderna för att åtgärda säkerhetsbristerna landar enligt Tommy Fahlander någonstans runt 20 000-25 000 kronor per maskinpar. Åtgärden måste ske innan 1 november 2013.

– Om man inte har gjort något till den tidpunkten innebär det i praktiken ett förbud mot fortsatt användning av maskinerna, säger Fahlander.

Enligt Katarina Hansson, tillförordnad chef på Kultur- och fritidsförvaltningen är åtgärder redan på gång.

– Det rör sig om säkerheten längst bak i maskinparken och är ju inget som påverkar besökarna, poängterar hon.

– Vi håller på med en upphandling för att sätta upp de skydd som behövs.

Finns det några planer på att köpa nya maskiner i stället för att uppdatera de gamla?

– Nej.

Men ni räknar med att ha åtgärdat säkerhetsriskerna till 1 november 2013?

– Det kommer att vara åtgärdat, säger Katarina Hansson.

ANNONS