BILDEXTRA: Se när hus hamnar i nytt ljus

Nu tar Uddevalla kommun nästa steg mot att ge staden ett nytt skimmer. Under tisdagskvällen testades idéer för ny ljussättning på Margaretegärdeskolans och Rådhusets fasader.

ANNONS
|

Ljusdesignern Marianne Lind, som varit med och tagit fram den gällande belysningsplanen för Uddevalla, har under arbetets gång blivit fäst vid staden.

– Jag tycker jättemycket om Uddevalla. Så mycket så jag skulle kunna tänka mig att flytta hit, säger hon.

– Det är så kul att gå i staden, för jag har lärt känna varenda gata, faktiskt bättre än i Uppsala där jag bor nu.

Berg och vatten är två av de saker hon tagit fasta på i miljön, som hon vill framhäva med sin belysning.

– Vi provbelyser en bergvägg i dag, och Kungstorget kommer att lyftas fram på ett helt nytt sätt när vi sätter ljus på Rådhuset. Jag kommer hit med en idé i kväll, så provar vi in vilken ljusnivå som passar – ljussättningen påverkas ju av allt det ljus som finns runt omkring på platsen, säger Marianne Lind.

ANNONS

Fortsätter med Söder

Syftet med att sätta nytt ljus på Uddevalla är att staden ska bli både snyggare och tryggare, enligt Sten-Anders Olsson på tekniska kontoret.

– Vi började 2010 med att ljussätta Margaretegärdeparken, och senare Bäveån. Parallellt med det tog vi fram en belysningsplan som nämnden tog beslut om 2011. Vi kommer att hålla på med det här åtminstone ett par år till.

Men ni tar väl inte bort de fina gamla lyktstolparna i gjutjärn som det står "Uddevalla" på Stora Hellevigsgatan nere på Söder?

– Haha, nej – vi är väldigt rädda om de gamla fina lyktorna, det finns ju även gamla armaturer runt torget och längs trädgårdsgatan. Vi ska bevara dem, men kommer att ersätta själva ljuskällorna med bättre belysning. Men Söder är nästa steg när vi är klara där vi håller på nu. Belysningen är gammal och dålig och inte speciellt miljömässig med de krav som ställs i dag, säger Sten-Anders Olsson.

Det låter som ett kul jobb?

– Ja det är kul! Jag tror att alla tycker det är roligt att få nytt ljus i staden, och vi har fått mycket cred för det vi har gjort.

ANNONS